Elkészült Gyulán a sportcsarnoknál lévő körforgalom

2022. december 8. 18:35 | behir.hu

Tavaly november 26-án, a munkaterület átadásával kezdődött meg Gyulán a sportcsarnok melletti körforgalom kialakítása, de rögös út vezetett idáig. Gyula városa még 2010. novemberében adta be az első olyan pályázatot, melynek segítségével szerettek volna támogatást kapni az átépítésre.

Mint arról Görgényő Ernő polgármester a közösségi oldalán beszámolt, a 2018-ig működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011-ben  kedvező döntést hozott, támogatta pályázatot. Az eredeti költségvetés – a mai árak ismeretében szinte hihetetlenül hangzóan – mintegy 70 millió forint volt, melyből 21 millió forintot Gyula önkormányzatának kellett volna biztosítania. Amikor a pályázatot beadták, már engedélyezési szintű tervekkel rendelkeztek, az engedélyezési eljárás folyamatban volt, és jogerős építési engedélyt kapott a terv.
 
Az öröm viszont nem tartott sokáig, hiszen a projektet – az útpénztár előirányzatot érintő jelentős zárolás miatt – még abban az évben törölték, azzal az ígérettel, hogy talán majd a következő évben lesz rá forrás, de sajnos nem így lett. Azokban az években a IMF és a svájci frank alapú hitelek szorongatták Magyarországot és a magyar embereket. Nagyon nehéz időszak volt.
 
Közben dr. Kovács József képviselő úrral évente több alkalommal levélben és személyes találkozók alkalmával is kértük az éppen hivatalban lévő közlekedési államtitkárt vagy minisztert a városunk számára oly fontos beruházás támogatására.
2014-ben felcsillant a remény: a Közlekedési Koordinációs Központ főigazgatója levélben fordult a gyulai önkormányzathoz, melyben azt kérte, erősítsék meg szándékukat a kivitelezés támogatásáról, illetve az önrész vállalásáról. Természetesen vállalták a kötelezettségeket, a képviselő-testület döntéséről azonnal tájékoztatták főigazgató urat. A költségvetési zárolások azonban nem csak 2014-ben, de 2015-ben sem tették lehetővé a beruházás elindítását  sorolta Görgényi Ernő.
 
Az építési engedély időközben lejárt. A következő évben indult el az új engedélyezési eljárás, az engedély 2016 októberében emelkedett jogerőre. 2017 elején újra próbálkozott az önkormányzat, ismét leveleket írtak, minisztériumi megbeszéléseket folytattak, de ezúttal sem jártak eredménnyel, ahogyan a következő két évben sem.
 
Ennyi visszautasítás bizonyára sokaknak kedvét szegte volna, de a gyulai városvezetés nem adta fel. A fordulat végül 2020 elején következett be: Palkovics László miniszternek köszönhetően egy olyan előterjesztés került a kormány elé, amelyben szó esik a Nürnbergi utcai csomópont átépítéséről is.
 
 – Azt hiszem jól illusztrálja ennek a beruházásnak a fontosságát, hogy a megvalósítása érdekében 2011 óta személyesen beszéltem az összes közlekedésért felelős miniszterrel és államtitkárral, de azt kell mondjam, megérte a dolog, hiszen ma hivatalosan is átadhattuk a közlekedőknek az új körforgalmat, ráadásul a fejlesztéshez végül önerőt sem kellett biztosítanunk. A teljes beruházási költséget, 288 millió forintot Magyarország Kormánya biztosította – fogalmazott Görgényi Ernő.
 

Forrás: Görgényi Ernő facebook oldala

 
Gyula város polgármestere hozzátette, hogy ez a beruházás is azt igazolja, hogy sosem szabad feladni a város számára igazán fontos célokat!
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a beruházás megvalósulhasson, külön megköszönve dr. Palkovics László miniszter úr és dr. Mosóczi László közlekedési államtitkár úr segítségét, hiszen ők voltak azok, akik felkarolták az ügyet, nekik köszönhetően sikerült előteremteni a szükséges forrásokat és megvalósítani a fejlesztést – folytatta a városvezető. 
 
Ez a csomópont eddig a város egyik leginkább balesetveszélyes kereszteződése volt. A Belső-Törökzugi lakótelepen, az Észak-Törökzugi lakótelepen és a kettő közötti kertvárosi részen több, mint 4000 ember él, akik napi gyakorisággal haladnak át ezen a szakaszon, sokan pedig a belváros irányából közlekednek Törökzug felé, ahol bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi centrum is van.
 
Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen, amint azt már tapasztalhatjuk az önkormányzati beruházásban 2019-ben megépített Béke sugárúti körforgalom esetén is. 
 

Galéria

További programok »

FEL