Teljesen megújul a Gyulai Várszínház színpada és nézőtere

2020. január 16. 15:07 | Szilágyi Viktória

A gyulai önkormányzat 50 millió forintos támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Gyulai Várszínház színpadának és nézőterének teljes cseréjéhez. Az összegből a teátrum várszínpada újul meg.

A város vezetője örömmel számolt be arról, hogy a tavalyi év végén az általa aláírt utolsó szerződés, az a támogatói szerződés volt, amely a várszínház színpadának és nézőterének korszerűsítését szolgálja. Görgényi Ernő elmondta: régóta tervezték ezt a fejlesztést, de az önkormányzat eddig nem tudta az ehhez szükséges összeget biztosítani, ezért próbálta meg a városvezetés a kormány támogatását megszerezni. 

- Ez a beruházás egyszerre szolgálja a várszínház, valamint az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. érdekeit. A várszínház egy korszerű színpaddal és nézőtérrel gyarapodott, amely egyúttal a vár hasznosítását is segíti, hiszen eddig három hétig tartott a színpad és a nézőtér megépítése a nyári szezont megelőzően a várban. Az új színpadnak jóval kevesebb idő, körülbelül egy hét szükséges a felállításához, így a vár, mint kiállítótér is hosszabb ideig lesz látogatható - fogalmazott, majd hozzátette: ezzel a két önkormányzati cég együttműködési feltételei is javulnak. A polgármester hangsúlyozta a városvezetés egyik startégiai célját, miszerint egyszerre kell biztosítani a kiállítóhely és a várszínház működtetését is.

A városvezető elmondta, hogy a nézőtérhez szükséges új székek beszerzéséhez további 16-18 millió forint szükséges, amelynek biztosítását a képviselő-testület ülésén javasolja majd. Ezzel kapcsolatban a grémium hozza meg a döntést a költségvetés elfogadásánál.  

A színház műszaki vezetője elmondta az eddig használt eszközökkel kapcsolatban, hogy a tárolásukat nehezen lehetett megoldani, a felállításuk sok munkát követelt, illetve jelentősen amortizálódtak, ezért nagyon örültek, amikor kiderült, hogy a tizenöt éves szerkezetet teljesen lecserélik. 

- A pályázattal a mostani színpadot és nézőteret olyanra szeretnénk kiváltani, amely a mai, korszerű követelményeknek megfelel, tehát könnyen mozgatható, szinte bárhol felállítható, valamint könnyen tárolható - fogalmazott Szatmári Mihály. A műszaki szakember kiemelte: az új szerkezet speciális rögzítési pontokkal van kialakítva, ezért ezekre csak azok a székek illeszthetőek, amelyek a szerkezethez tartoznak. A várban a nézőtér jelenleg 350 férőhelyes, ezért jelentős összeg szükséges a cseréjükhöz.

A várszínház igazgatója hangsúlyozta: nagy öröm számukra az állami támogatás, amely az önkormányzati résszel kiegészítve lehetővé teszi a várszínpad és a nézőtér teljes megújulását. Dr. Elek Tibor abban bízik, hogy ez a fejlesztés egy folyamat első állomása. Az eszközpark megújítása szükségessé vált, hiszen az évek alatt elavult, illetve elhasználódott. A teátrum további műszaki fejlesztéseket tervez, mivel a tószínpad felújítása és az egyéb műszaki eszközök cseréje is megérett.   

 

További programok »

FEL