Kormányzati rezsitámogatást kapnak a települések Békésben is

2023. január 19. 14:18 | Vincze Attila

A kormány országosan közel 44 milliárd forint támogatást nyújt a 10 ezer lakos feletti városok számára a megemelkedett energiaköltségek kompenzálására. A döntés Békésben összesen hét települést érint, melyek a benyújtott energiatakarékossági tervek alapján különböző mértékben kapnak anyagi segítséget.

Gyula nyitva van – hirdeti turisztikai kampányában a helyi önkormányzat, így van ez a város által működtetett Várfürdő esetében is, ennek köszönhetően még január elején is sok látogatója volt. A település több mint 430 millió forintot fordíthat a megemelkedett rezsiszámlák kifizetésére, mely a fürdő mellett számos, önkormányzati fenntartású létesítmény energiaköltségének kifizetéséhez járul hozzá.

– Óriási jelentőségű ez a támogatás, hiszen ezt a 430 millió forintot máshonnan kellett volna elvonnunk, annak érdekében, hogy kifizethessük az energiaszámláinkat. Eleve úgy terveztük, hogy az intézményeinket működtetni fogjuk, persze ésszerű takarékoskodási intézkedések mellett, szóba se került, hogy a közvilágítást korlátoznánk, vagy bármilyen módon csökkentenénk, ezért aztán ez a támogatás ilyen értelemben változást nem hoz – fogalmazott Görgényi Ernő polgármester.

A kormány döntésének értelmében Békéscsaba 705 millió forintot kap a megemelkedett energiaköltségek kompenzálására. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy ugyan ez az összeg  várhatóan nem fedezi majd a város 2023-as rezsiszámláinak teljes összegét, a támogatás mégis nagyon fontos az önkormányzat intézményeinek biztonságos működtetéséhez.

– Körülbelül a város energiaköltség többletének a 40-50 százalékát tudja majd fedezni ez az összeg. Abban bízunk, hogy az év során még lesznek olyan felszabaduló állami, költségvetési források, ami alapján a kormány további energiaköltség kompenzációról dönthet – hangsúlyozta.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a 7.TV Aktuális című műsorában többek között arról beszélt, hogy a megyeszékhely mellett Békés vármegye 1-es választókerületének további hét települése összesen 130 millió forintnyi rezsiemelkedést kompenzáló támogatásban részesül. 

– Elsősorban az adóerőképesség befolyásolta – ami egy normatív számítási alap –, hogy mekkora támogatásban részesülnek az önkormányzatok, de nemcsak ez volt a döntő. Ahol például a gyermekétkeztetésnek különösen magas költségei vannak, hisz sokan térítésmentesen kapják az ellátást, ott az önkormányzatok jelentősebb támogatást kaptak, de megemlíthetjük azokat a településeket is, ahol kevésbé energiatakarékos a közvilágítási rendszer – részletezte. 

A képviselő hozzátette, hogy azok a helyi önkormányzatok, melyek a mostani kormányzati támogatás ellenére mégis nehéz helyzetbe kerülnek, a későbbiekben egyedi elbírálás alapján akár további kompenzációra számíthatnak.

További programok »

FEL