Teljesen megújul a gyulai vasútállomás épülete és az előtte lévő tér

2022. február 23. 14:50 | Hidvégi Dávid

Szerdán délelőtt dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő polgármester bejelentette, hogy idén nyáron elkezdődik a gyulai vasútállomás épületének átfogó rekonstrukciója, amelyet követően a környező tér is megújulhat. A tervek szerint körforgalom, zöldfelület, parkolók, új taxiállomás, buszmegállók létesülnek, amivel rendeződik a téren sokszor előforduló forgalmi káosz.

Évek óta szólnak arról a hírek, hogy megújul a gyulai vasútállomás épülete, de eddig a felújítás csak ígéret maradt. A térség országgyűlési képviselője bejelentette: idén nyáron elindul a munka, amelyre a kormány 650 millió forintot különített el. Dr. Kovács József hangsúlyozta, hogy 2015 óta lobbiztak a felújításért, amely értelmében szinte az eredeti állapotára állítják vissza az épületet. Az állomás még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, és 2023 augusztusában már ismét a régi fényében tündökölhet. Visszakapja az eredeti tetőszerkezetét is. Hozzátette: kezdeményezték azt is, hogy a Szeged-Békéscsaba vasútvonal felújításakor a Gyulára vezető szakaszt is villamosítsák, hiszen azzal tovább erősíthetnék a város turizmusát. Utóbbi beruházás kezdési időpontja még nem ismert.

 

Gyulához méltóvá teszik az állomás előtti teret

A város önkormányzata azon dolgozik, hogy a Terület- és Településfejlesztési Program Pluszban forrást nyerjen az állomás előtti tér teljes rekonstrukciójára, ugyanis azt méltatlannak tartja a város esztétikai színvonalához. A terveket a polgármester ismertette, ezek egyik legfontosabb eleme az új körforgalom a Halácsy utca, a Madách utca és a Béke sugárút csomópontjában.

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő polgármester tartott sajtótájékoztatót – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

Görgényi Ernő elmondta: a vasútállomás előtti területről kizárják a gépjármű-forgalmat, a jelenlegi parkoló helyén egy 2000 négyzetméteres zöldterület létesül, padokkal, térköves járdával. A vasútállomás jobb és baloldalán összesen 56 darab új gépjárműparkolót építenek. Az állomástól jobbra, egy 2018-ban elbontott épület helyén három buszmegálló és új taxiállomás létesül.

– Forgalmi káosz jellemzi a vasútállomás előtti teret, azon kívül, hogy az esztétikai követelményeknek sem felel meg, mint ahogy az épület sem. Évek óta tárgyalunk a MÁV-val annak érdekében, hogy ezen változtassunk. A monarchia időszakában megépült épülethez hasonló átalakítás lesz, ezáltal ahhoz a 19. századi városarculathoz hasonlít majd a terület, amiről Gyula országszerte ismert és híres – fogalmazott a városvezető.

A beruházás nem befolyásolja a vasúti közlekedést, így a vonatok zavartalanul közlekednek majd. A tér átépítésekor a buszok és a taxik számára ideiglenes megállót alakítanak majd ki.

 

Galéria

További programok »

FEL