Új főzőkönyhával és épületrésszel bővült a Gyulakonyha

2023. március 16. 15:00 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön délelőtt adták át hivatalosan a 725 millió forintból megépült Gyulakonyha Nonprofit Kft. új főzőkonyháját. A fejlesztés részeként modernizálták az épület energetikai rendszerét, továbbá beszereztek 14 új, automata gázüzemű gőzüstöt, gőzpároló sütőket, két 120 literes pirítósütőt és összesen 11 hűtőt, valamint két fagyasztót.

– Kulcsszerepe van a közétkeztetésnek Magyarország élelmiszer-ellátásában – fogalmazott Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a csütörtöki új főzőkonyha átadó ünnepségén. A politikus hangsúlyozta, hogy országszerte mintegy 10 000 főzőkonyhán másfél-kétmillió fő napi étkezését biztosítják. Rávilágított arra, hogy a kormány 2010 óta megtriplázta a közétkeztetésre fordított keretösszeget, amely az idei évben 100 milliárd forint. 

– A közétkeztetésben kötelezően használandó hazai termékek aránya idén január elsejétől 80 százalékra lett felemelve a tavalyi 60-ról, amely azért fontos, mert a helyi termékek és termelők bevonása egyrészt a helyi gazdaságot erősíti, másrészt a vidéki életminőséget javítja – emelte ki az államtitkár. 

– Az önkormányzat a beruházásra 468 millió forintot nyert el a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program részeként, 277 millió forintot a kormányzat többlettámogatásaként, valamint 49 millió forint önerőt tett hozzá – erről már a település polgármestere beszélt. Görgényi Ernő emlékeztetett, hogy a Nürnbergi utcai ingatlan 1992 óta üresen állt, majd az önkormányzat 2018-ban 41 millió forintért vásárolta meg azt. Hangsúlyozta, hogy a városvezetése fontos küldetésként tekint az egykori ikonikus helyi épületek megmentésére. 

Az eseményen Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: naponta mintegy 4500 adag ételt készítenek konyhájukban, továbbá külön ételeket biztosítanak az óvodások, iskolások és az idősek részére. Az ügyvezető arra is kitért, hogy az előző esztendőben két elektromos járművet szereztek be, amelyeket az ételek kiszállítására hasznosítanak. Hozzátette: a közeljövőben terveik között szerepel a szakács tanulók foglalkoztatása is.

A beruházás részeként felújították az épület energetikai rendszerét, továbbá beszereztek 14 új, automata gázüzemű gőzüstöt, gőzpároló sütőket, két 120 literes pirítósütőt és összesen 11 hűtőt, valamint két fagyasztót.

További programok »

FEL