Kiállítás a kormányhivatalban: Valaczkai Erzsébet képein megelevenedik az erdő

2019. október 8. 14:54 | behir

Nagyon kevés az olyan Isten-áldotta tehetség, aki a legapróbb részletekbe menően tud megjeleníteni egy-egy természeti képet, természeti élményt. Valaczkai Erzsébet ilyen, hisz képein a növények élnek, az állatok szinte mozognak, a művész valóban elhiteti velünk, hogy ott vagyunk az erdőben – fogalmazott Zuberecz Tibor Békés megyei fővadász a kormányhivatal aulájában rendezett kiállítás megnyitóján.

A Békés Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete szervezésében, a Vadászat éve – 2019 programsorozat keretében, „Erdő közepében járok” címmel nyílt kiállítás kedden Valaczkai Erzsébet festőművész alkotásaiból.

A tárlat megnyitóján dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntött a vendégeket, és tolmácsolta Takács Árpád kormánymegbízott üdvözletét. Mint mondta, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Vadászszövetség, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete az elmúlt időszakban együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében folyamatosan, cselekvési tervek mentén segítik egymás munkáját. Most például a hivatásos vadászok kötelező éves továbbképzése zajlik, ennek keretében szervezték meg a kiállítást.

 

Fotó: behir/Ujházi György

 

– Takács Árpád ötlete alapján hívtuk életre a Vadászat éve – 2019 programot, az országos kiállításra készülve. Idén januártól, rendszeres időközönként tart programokat a kormányhivatal és a vadászkamara. Fontosnak érezzük, hogy társadalmi szerepvállalásunk révén kinyissuk a kormányhivatal kapuit, és biztosítsunk olyan alkalmakat is, mint ez a tárlat – jegyezte meg Rákóczi Attila.

Valaczkai Erzsébet – aki maga is aktív vadász – elmondta, hogy az aulában látható valamennyi kép pasztellkrétával készült, színes papír alapra. A tematikát próbálta úgy összeállítani, hogy részben az alföldi fajok domináljanak – kacsa, liba, fácán, nyúl – de emellett medvéről, farkasokról vagy hiúzról is láthatók alkotások.

 

Valaczkai Erzsébet kedvenc témái a madarak, a vadak és a famatuzsálemek

 

Valaczkai Erzsébet Békés megyei kötődésű. 1958-ban Orosházán született, de gyermekkorát a pusztaföldvári Haragos-ér partján töltötte. Ez a hely szinte minden napra tartogatott kisebb-nagyobb csodákat, amelyek örök emlékké váltak számára.

Rajzolni gyermekkorában is szeretett, de tudását csak 16 évesen – az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban –, csendéletek és portrék sorozatával kezdte el fejleszteni. Érettségi után a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakára nyert felvételt. Diplomamunkáját madáretológiából írta és saját rajzaival illusztrálta.

1982 óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él. Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával, főleg a nagyvadak voltak számára újak. A tanítás és a család mellett járja az erdőt, mezőt, valamint 11 éve aktív vadász is. Az átélt élményeket rajzain és festményein próbálja megjeleníteni. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és a mesés famatuzsálemek.

1984 óta állít ki rendszeresen, évente 2-3 önálló és csoportos tárlaton szerepel alkotásaival. Szakmai segítséget kezdetben Fülöp Erzsébettől, hódmezővásárhelyi festőművésztől, majd Muray Róberttől és Csergezán Páltól kapott.

1995-ben a Magyar Alkotó Művészek Egyesülete, mint grafikust vette fel tagjai sorába. Megalakulása óta tagja a Vadászati Kulturális Egyesületnek.

 

Galéria

 

További programok »

FEL