Ki ne dobja, ha megmaradt a tojásfehérje!

2024. szeptember 14. 15:03 | Csiffáry Zsuzsanna

Ha szeret sütni, biztos találkozott már olyan receptekkel, amelyekben nincs szükség a tojásfehérjére. Ebben az esetben érdemes spájzolni a maradékot, mert a fehérje fagyasztóban majd egy évig minőségvesztés nélkül felhasználható.

Ha valaki esetleg otthon szalagon gyártaná a süteményeket, az tudja, hogy nem mindig jut idő végiggondolni, hogy mit lehet még felhasználni, félretenni. A fagyasztó remek megoldás arra, hogy időt adjunk magunknak az ötletelésre. De érdemes arra is gondolni, hogy a hűtő befogadóképessége véges. 

Otthonról hozott szabály, hogy mindent használjunk fel, pocsékba még véletlenül se menjen az étel. Nagyszüleimtől tanultam meg azt is, hogy a megmaradt fehérjéket nyugodtan tegyük félre, hiszen a maradék tojásfehérjét sosem szabad kidobni, számtalan étel készülhet belőle. A tojásfehérje zsírtartalma alacsony, nincs benne szénhidrát, szuper fehérjeforrás, diétába is beilleszthető, ráadásul könnyen is emészthető. Ezt a fehérjedús ételmaradékot fagyasztás nélkül lefedve másnapig használhatjuk fel. De ha ezen túlmenően szeretnénk felhasználni, akkor fagyasszuk le: a tojásfehérje 10 hónapig minőségvesztés nélkül bírja a hibernálást.

 

Pavlova falatka

 

Tojásfehérjés tészta

- 6 db tojásfehérje
- 1 evőkanál keményítőpor
- 30 dkg porcukor (lehet kristálycukor is)
- 1 teáskanál citromlé (lehet borecet is)

A joghurtos habhoz:

- 40 dkg görög joghurt
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 4 evőkanál méz
- 1,5 dl tejszín
- 1 csomag zselatin fix


A tálaláshoz:

- 20 dkg bármilyen gyümölcs (amit szeretünk, lehet málna, ribizli, büszke, barack, eper)


Elkészítés

Nagyon fontos a jó minőségű sütőpapír, amiről sütés után le tudjuk szedni az édességet. A sütőt melegítsük elő 120 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül. A tojásokat egyesével kettéválasztjuk és a fehérjéket egy nagy keverőtálba tesszük. Robotgéppel elkezdjük verni és amikor már habos, beleszórjuk a keményítőt és több részletben, apránként belekeverjük a cukrot is. Ha már fényes és kemény a hab, belecsavarjuk a citromlevet és addig habosítjuk tovább, amíg olyan kemény és sűrű lesz a hab, hogy egy kanállal kiemelve nem csúszik le róla. Ez nagyjából 10 perc. A habból egy kevéssel rögzítsük a papírt a tepsihez, hogy formázás és sütés közben ne mozduljon el a tepsiről.

Ahhoz, hogy a pavlova falatkánkat meg lehessen tölteni egy evőkanállal alakítsunk ki mélyedéseket a halmok közepén és mehet is a sütőbe 80 percre sülni. Ha megsültek a falatkák, 2-3 óra hossza alatt kihűl. Egy éles, nagy kést csúsztassunk óvatosan a sütemény alá és haladjunk lassan körbe vele, hogy meggyőződjünk róla, hogy a sütőpapír mindenhol elengedte. Két kézzel óvatosan emeljük át a kínálótálra. A habhoz a joghurtot szedjük egy keverőtálba, szórjuk meg vaníliás cukorral, kanalazzuk bele a mézet és öntsük rá a tejszínt. Robotgéppel keverjük lágy habbá és kanalazzuk a sütikre. Végül díszítsük az aktuális gyümölcsökkel.

A fotón látható édesség sajnos most nem saját alkotás, az ok prózai: még mielőtt lefotóztuk volna, elfogyott a pavlova falatkám... 

Kép: illusztráció_pexels.com

További programok »

FEL