Idén első alkalommal rendezik meg a Kézműves Sörfesztivált Gyulán. A program kísérőrendezvényeként meghirdettek egy sörversenyt is kisüzemi kézműves főzdék, illetve házi főzők részére. A megmérettetésre összesen 167 mintával neveztek, Magyarországon kívül például Szlovéniából, Szlovákiából vagy éppen Ausztriából.
A zsűritagok több szempont alapján értékelték az eléjük került italokat. Az ítészek többek között a sör illatát, állagát és ízét is figyelembe vették.
A verseny fővédnöke szerint annak ellenére, hogy idén rendezik meg először az európai szintű versenyt Gyulán, a beküldött minták többsége jó minősítéssel zárhatja a megmérettetést.
– Vannak kiváló termékek, feltehetően kisüzemekből származó termékek, amelyek ezüst vagy arany fokozatú minősítést kapnak. De vannak olyanok is, amelyeket még úgy látszik, szárnypróbálkozásként küldték el a termékeiket – árulta el Hegyesné Dr. Vecseri Beáta.
A kísérőrendezvény célja az, hogy a hazai sörfőzést, valamint a kézműves termékek előállítását népszerűsítse – árulta el Bora Imre. A fesztivál főszervezője hozzátette: bízik abban, hogy nemzetközi szinten is fényes jövő vár a megmérettetésre.
– Egyre népszerűbb a magyarországi kézműves sörök előállítása és fogyasztása. Ahhoz, hogy a minőség javuljon és ahhoz, hogy az ismertség növekedjen, szükséges a versenyek indítása. Nagyon sok pálinkaverseny van már Magyarországon, de nem jellemző, hogy a sört ilyen módon népszerűsítik – tette hozzá Bora Imre.
A két kategória díjazottjait június 9-én, a Gyulai Kézműves Sörfesztiválon hirdetik majd ki.