Díjazták Közép-Európa legjobb házi söreit

2019. június 11. 15:43 | Gyemendi Réka

Június 7-e és 10-e között rendezték meg a Kézműves Sörfesztivált Gyulán. A rendezvényen a kézművessör-remekek és a street food kerültek a figyelem középpontjába, valamint Közép-Európa legjobb söreit is díjazták.

A fesztivál kísérőrendezvényeként szervezték meg a Central European Beer Awards 2019 Nemzetközi Sörversenyt, amelynek zsűrizése májusban zajlott. Bora Imre, a fesztivál igazgatója beszédében a verseny jelentőségét emelte ki.

– Amikor a verseny gondolata megszületett, azon gondolkodtunk, hogy mi legyen a célja, miért hozzuk létre. Úgy gondolom, hogy azért, hogy a versenyre nevező kisüzemi sörfőzdék, amelyek eljönnek a fesztiváljainkra, kapjanak egy olyan lehetőséget, amellyel segíteni tudunk. Ez egy olyan marketinglehetőség, amellyel a megmérettetésen kapott díjakkal azt lehet kommunikálni a nagyközönség felé, hogy díjnyertes sörről van szó. Mind gazdaságilag, mind pedig marketingben próbálunk támogatást nyújtani a nyerteseknek – fogalmazott Bora Imre.

Dr. Görgényi Ernő azt emelte ki, hogy a fesztivál nem csak szórakoztató programok halmaza, hanem nagyon komoly szakmai munka van mögötte.

– Második alkalommal kerül megrendezésre egy rendkívül jól átgondolt és magas színvonalú verseny díjkiosztója, amelyen eredményt elérni, díjat nyerni jeles érdem. Bízom benne, hogy ez a verseny – csak úgy, mint a Gyulai Pálinkafesztiválnál a pálinkaverseny – a magyar sör esetében a szakmaiság növeléséhez, az ágazat fejlődéséhez is hozzá járul majd – mondta el a polgármester köszöntőjében, majd hozzátette: idén 210 sörminta érkezett a versenyre, a díjátadó rangját pedig emeli, hogy nemzetközi volt a mezőny.

Domján István, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sör készítő tagozatának vezetője és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének alapító tagja azt emelte ki: mindig büszkék, amikor egy ilyen gyönyörű városban rendezhetik meg a versenyt. Kiemelte: tizennyolc személlyel alapították meg a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, melynek mára több mint száz üzeme van. Úgy fogalmazott: az elmúlt 26 évben óriási fejlődésen ment keresztül a magyar kézműves sörgyártás.

– Nagyon örülök, hogy a Central European Beer Awards két évvel ezelőtt megszületett és olyan nagy országok mellett, mint Belgium, Anglia és Csehország, itt is tudunk szervezni egy ilyen nemzetközi színvonalú versenyt. Nagyon fontos, hogy ezen a versenyen a közép-európai régió legjobbjai találkozhatnak, összemérhetik erejüket, a legjobbak pedig nyerhetnek. Biztos vagyok benne, hogy pár éven belül ez a verseny komoly, európai szintű versennyé növi ki magát – ezt már Kovács László, a Central European Beer Awards 2019 Nemzetközi Sörverseny igazgatója mondta beszédében.

Végül Jakab István, a Central European Beer Awards – 2019 Sörverseny fővédnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke szólalt fel. Kiemelte: azért vállalta el az esemény fővédnökségét, mert hisz abban, hogy a minőség fontos szerepet játszik az élet minden területén. Hangsúlyozta, hogy Bora Imre álmodta meg a fesztivált, Kovács László pedig a sörversenyt. Úgy fogalmazott: a legnagyobb nyertes a közönség, mert a legjobb söröket kóstolhatják meg.

 

Kép: Kovács Dénes

 

A díjátadón először a házi sörfőzőknek adták át a bronz, az ezüst és az arany minősítéseket. A kategória Grand Champion díját a szegedi Bába Ákos nyerte el Russian Imperial típusú fekete sörével, amely a Fekete Szakáll fantázianevet viseli.

– Ez a sör már négy éve elkísér az utamon. Tavaly nyertem Grand Champion díjat vele, amely a hazai sörfőzők legnagyobb kitüntetése. Idén pedig bronzérmet is nyertem vele. Most, hogy újra Grand Champion minősítést kapott a söröm, óriási a megtiszteltetés – fogalmazott Bába Ákos, aki már hat éve foglalkozik sörfőzéssel.

 

Kép: Kovács Dénes

 

A házi sörfőzők után a kisüzemi sörmintákat díjazták, a kategória fődíját a lengyel Spółdzielnia Socjalna “DALBA” Gordyjskie söre nyerte el.

További programok »

Itthon

Virtuális Csaba kártya – mobilalkalmazás teszi kényelmesebbé a csabaiak életét

Az elmúlt négy év alatt 12 ezer békéscsabai igényelt Csaba kártyát. A szolgáltatással jelenleg több mint 130 vállalkozásnál lehet kedvezményesen vásárolni, 2019 óta pedig a rendszer pontgyűjtési lehetőséggel bővült. Nemrég befejeződött a kártyához kapcsolódó mobil alkalmazás fejlesztése, amellyel például az aktuális tömegközlekedési menetrendekre vagy a legközelebbi életmentő eszközre is rá lehet keresni.
14:23
FEL