Kezdőkör: Az Összefogás a Sérült Gyermekekért Egyesület sporttal is segít

500 méter úszás, 15 kilométer kerékpározás, és 3,5 kilométer futás. Ezt a távot kellett teljesíteniük azoknak, akik idén beneveztek a Pocakos Triatlon elnevezésű megmérettetésre. A versenyt hat évvel ezelőtt hívták életre. Arról, hogy mi a verseny célja, hova jutott el a rendezvény hat év alatt, a 7. Tv Kezdőkör című műsorában Felföldi Sándor főszervezővel Horváth Szabolcs műsorvezető beszélgetett.

 

– Menjünk vissza az elejére, hat évvel ezelőttre. Mi volt az első alapgondolatotok, miért hívtátok életre ezt a rendezvényt?

 

Hat évvel ezelőtt egy baráti társaság (15-20 fő) egy átmulatott éjszaka alatt fogadást kötött, hogy az 500 méter úszást, a 15 kilométer biciklizést és a 3,5 kilométer futást ki tudja hamarabb teljesíteni. Ebből lett ez a buli verseny, amelyben a következő évben már többen vettek részt, és hál Istennek az idei évben – annak ellenére, hogy nagyon meleg volt – 115 fő vett részt ezen a rendezvényünkön versenyzőként. Mindenki úgy felkészült, hogy senki nem lett rosszul. Tehát az általunk kirendelt mentősöknek nem kellett semmit tevékenykedniük. A célunk az volt, hogy a régen sportoló fiatalokat, most már egy kicsit megpocakosodott férfiakat illetve hölgyeket ismét rávegyük arra, hogy mozogjanak. Ezt a mozgást összekötöttük egy jótékonysági céllal, ugyanis a rendező egyesületnek, az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesületnek ez az egyik kiemelt rendezvénye a nyár folyamán. Tavasszal van egy futásunk, a Fuss a sérült gyermekekét, ahol maraton, félmaraton, illetve 7 kilométeres távon mérethetik meg magukat a versenyzők. Következő a Pocakos Triatlon elnevezésű, és a harmadik rendezvény pedig ősszel a Halloween futás.

 

– Miért pont triatlon, miért ezt választottátok, és a távokat hogyan raktátok össze? Miért pont ennyit? Vagy annak az átmulatott éjszakának köszönhetők a távok is?

 

Amikor kialakult a rendezvény, akkor ezt az akkori 15-20 fős társaság így határozta meg, és ehhez most kötjük is magunkat. Nincsenek tehát klasszikus számok, a tó adottságai adják az 500 métert, a 15 kilométer az az út minősége miatt ennyi, a 3,5 kilométer pedig a tó háromszori körbefutásából adódik össze. Dióhéjban ennyi a távok története.

 

– Profi versenyzőket is hívtok ilyenkor, vagy sportszerető amatőrök indulnak?

 

Mindenkit szeretettel látunk, ugyanis ez buliverseny. Itt mindenki nyertes aki indul, hiszen mozog, teljesíti a távokat. Kicsit talán az egészségéért is tett, emellett pedig tett még a sérült gyermekekért is az alapítványon keresztül.

 

– Milyen visszajelzések jönnek a versenyzők részéről? Gondolom, hogy nagyon sokan jönnek segíteni, de a verseny tetszik-e nekik? Hogyan alakul a sportolók száma évről évre?

 

– Ahogy említettem, az első évben 15-20 fő teljesítette a távokat. Ez fokozatosan emelkedő tendenciát mutatott a tavalyi évig, ahol közel 150-en voltunk, az idén egy picit kevesebben. Talán most kevésbé volt találó a reklámunk, tehát kevesebb embert érhettünk el, ugyanis a verseny szervezése előtti napon ért véget az egyesület úgynevezett Átjárás tábora, ennek és a nagy hőségnek tudom be azt, hogy most egy picivel kevesebben voltunk.

 

– Milyen az adományozó kedv? Mindig más célt tűztök ki? A Koraszülött Mentő Alapítványnak is adakoztatok.

 

A 2016 év tavaszán elkezdett gyűjtésünk a egy másik alapítvánnyal karöltve révbe ért, ennek hozományaként három héttel ezelőtt sikerült átadnunk egy kétmilliónál nagyobb összeget az alapítványnak, ők pedig megrendelték a koraszülött mentőt. Ennek nagyon örülünk, hiszen egy óriási álma teljesül a gyulai, illetve Békés megyei civil közösségnek. A másik dolog pedig, amire az egyesület most nagyon sokat költ, az a harmadik alkalommal megrendezett Átjárás tábor, amelyért szeretnék köszönetet mondani az összes önkormányzatnak, ahonnan támogatásokat kaptunk. Nem akarok senkit sem kiemelni, de azok az önkormányzatok, ahonnan gyermekek érkeztek, azok mindnyájan hozzájárultak, illetve az egyesület bevételeinek nagy része is erre fordítódik. Emellett nagyon sok családnak, fiatalnak próbáltunk oly módon segíteni, hogy ki tudjanak mozdulni a lakóhelyükről. Tehát háromkerekű kerékpárokat adományoztunk családoknak és elektromos kerekesszékeket. Akik hozzánk fordulnak, azoknak igyekszünk a speciális igényüknek megfelelően segíteni. Hál Istennek a résztvevők egyre többen vannak, ennek következtében egyre több adomány gyűlik össze, és egyre több rászorulónak tudunk segíteni.

 

– Milyen ez az Átjárás tábor?

 

–  Az Átjárás táborba Békés megye négy járásának tizenegy településéről érkeznek sérült, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek az első osztálytól a nyolcadik osztályos korosztályig bezárólag. Az első években még mi választottuk ki a gyerekeket, de most már az önkormányzatok szociális osztályai segítenek nekünk abban, hogy a valóban a leginkább rászoruló fiatalok, gyermekek jussanak el a táborba. A tábor hétfőn reggel indul, és péntek este záródik, bentlakásos. Gyulán, a Gellén birtokon rendezzük meg, ahol 8,5 hektáros bekerített terület áll rendelkezésünkre. Tehát nem kell félnünk attól, hogy bárki is eltűnik. Itt található minigolf-pálya, kalandpálya, van horgászati lehetőség, lehet sakkozni, focizni, kosárlabdázni. Emellett, hogy még színesebb legyen, solymász bemutatókkal színesítettük, illetve keddenként volt egy egészségügyi bemutató, ahol a fiatalok, a gyerekek megtanulhatták azt, hogyan kell újraéleszteni, illetve a különböző sebeket ellátni, azt nagyon élvezték, hiszen egymáson gyakoroltak. A szerdai napokon ott mindig volt egy tűzoltó-, rendőr-bemutató. Délelőttönként mindig népi kézműves foglalkozások zajlottak, de volt még lovaglás, lovas-kocsikázás is a palettán. A csütörtöki napon meglátogattuk a Gyulai Várfürdőt, ami szintén nagy élmény volt sok gyermeknek, hiszen nagyon sokan életükben először jöhettek el a fürdőhelyre. Este szalonnasütés volt a Fülemüle zenekarnak az élő zenéje mellett. A pénteki napon pedig már a búcsúzásé volt a szerep, de azért délelőtt még a kalandparkot használták a fiatalok, és ezt követően tértek haza otthonaikba.

 

– Mi a következő célkitűzésetek? Mindig készültök valamivel.

 

Ahogy említettem, sportprogramjaink közül a következő az a Halloween futás lesz, amit szintén gyulai helyszínen rendezünk. Ez egy 5 kilométeres futás Gyula történelmi belvárosában fáklyákkal kivilágítva. Ez is nagyon kedvelt, a Várfürdő területéről indulunk és oda is érkezünk, ezt követően tavalyi az Auqa Palotában volt egy esti Halloween parti. Továbbra is szeretnénk segíteni a hozzánk fordulóknak a sporteszközök megvásárlásától a gyógykezelésekig sok mindennel.

 

Az interjút a 14. perctől láthatják.

 

Megosztás:

Címke: , , ,