Két napig tart az Országos Lego Robotverseny Békéscsabán

2020. március 6. 17:05 | Gyemendi Réka

Negyedik alkalommal rendezték meg az Országos Lego Robotversenyt Békéscsabán. A rendezvényen középiskolás diákok mérkőznek meg egymással és mutatják be a robotikával és programozással kapcsolatos ismereteiket.

A BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma ad helyet idén az Országos Lego Robotversenynek. A kétnapos megmérettetés megnyitóját pénteken tartották, amelyen 25 csapat volt jelen az ország minden részéből, valamint az országhatáron túlról is.

– Ez az a terület, amelyet az ipar nagyon igényel, és ez az a terület, ahol biztosan el lehet helyezkedni a későbbiekben. Ezek a fajta robotok tulajdonképpen a robotika előszobáját jelentik, a diákok játékosan ismerkedhetnek meg a robot technikával – fogalmazott Kovács Levente, a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiumának szakmai igazgatóhelyettese. Hozzátette: támogatójuk a Linamar Hungary Zrt., amelynek nem titkolt célja, hogy az iskola elvégzése után alkalmazzák is a legtehetségesebb tanulókat. 

 

Galéria

 

A robotverseny első napján a résztvevőknek először össze kellett szerelniük a robotokat, ezután több kategóriában mérkőztek meg egymással. Az egyik az úgynevezett szumó, míg a másik a tervezői kategória.  

– A szumónál az a feladat, hogy az egyik robot letolja a másikat a pályáról. A robotokon szenzorok, érzékelők találhatók, így ezeknél a felépítettség nagyon sokat számít. A tervezői kategóriában egy viszonylag nagy pálya áll rendelkezésre. Itt is szenzorokkal hajtanak végre pályakövetést a robotok, kockákat kerülgetnek, így itt főként a programozáson van a hangsúly – ismertette a részleteket az igazgató.

A verseny döntőjét szombaton tartják, amelyen a BSZC főigazgatója, Mucsi Balázs adja majd át a díjakat.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL