Lego robotok szumóztak Békéscsabán

2020. március 7. 16:14 | Papp Ádám Sándor

A ringben feszültek egymásnak a középiskolás diákok által kreált Lego robotok szombaton, Békéscsabán. Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg az Országos Lego Robotversenyt a BSZC Nemes Tihamér intézményében.

A megmérettetésre idén óriási érdeklődés mutatkozott, hiszen 25 csapat jelentkezett a versenyre. A pénteki megnyitót követően a diákok elkészítették robotokat, majd két fronton szálltak ringbe. Egyrészt szumó kategóriában – amelyben a két csapat tagjai által készített masinák küzdöttek meg egymással, másrészt pedig a tervezői kategóriában, amelyben dobókockákat kellett a pálya megfelelő részébe eljuttatni.

– Jó mérkőzéseket vívtunk. Kemény volt a konkurencia, voltak olyan robotok, amelyeket legyőztünk és akadtak olyanok is, amelyek kifogtak rajtunk. Egy olyan szumórobottal készültünk, amely kétkerék meghajtással volt felszerelve és volt rajta egy plusz motor. Ezáltal háromszoros erősséggel volt képes letolni az ellenfelet a pályáról – árulta el Balog Richárd, az MQ-Predator csapat egyik tagja.

– A kockákat a megadott célba kell minél gyorsabban eljuttatni a robot segítségével. Fontos, hogy minden kockát eljuttassunk a végső állomásra, a fehér mezőre, nem pedig a feketére. Tegnap jól szerepeltünk a pálya miatt, maximális pontszámot értünk el. Ma azonban sajnos nem. Nehezebb volt a pálya, több kanyar volt benne és több tolatás – fogalmazott Nagy Teofil Marcell, aki a tervezői kategóriában indult.

A BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma már korábban is helyszíne volt az országos versenynek. Az intézmény igazgatója elmondta: a Lego robotverseny a robotika „előszobája”, amely által a diákok megtanulhatják a szakma alapjait.

– Játékos módon próbáljuk meg a tanulókat a robotika felé irányítani, hiszen ez egy játék, de valójában mégsem annyira az. Azért, mert az eszközt egy digitális szoftveren fel kell tudni programozni. Ezáltal megismerik a különböző algoritmusok elkészítési módját, kimenetek és bemenetek összekapcsolási módját, különböző szenzorokat és motorokat – fogalmazott Maczik Mihály.

Az igazgató hozzátette: a versenyen megszerzett tudást a diákok később a nagyobb cégeknél kamatoztatni tudják majd.

 

VÉGEREDMÉNY

 

Robot szumó kategória

1. RoboLéták (Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola)

2. MQ-Predator (BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma)

3. KandOS (Miskolci Szakképzési Centrum)

 

Robottervezés és programozás

1. Pech-men (BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma)

2. nemTOM (Bajai Szakképzési Centrum)

3. Team Trenčín (Trenčín)

 

Galéria

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL