Országos robotversenyt rendeztek a Nemes Tihamér Technikumban, Békéscsabán

2024. március 1. 16:00 | Kovács Andrea

Hetedik alkalommal rendezték meg a BSZC Nemes-Linamar Országos robotversenyét. A megmérettetésre rekordszámú versenyző érkezett az ország minden részéről és Szlovákiából. A megmérettetésen összesen 31 általános és középiskolás csapat vett részt.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium 2017 óta ad otthont az országos robotversenynek. Az idei évben két korcsoportban hirdették meg a megmérettetést amelyre a korábbi éveknél jóval több, 13 általános iskolás és 18 középiskolai csapat nevezett az ország több pontjáról és a szlováki trencséni partneriskolából is érkeztek. 

– Az algoritmizálási képesség nagyon fontos és a robotok nemcsak az ipari területen, hanem a mi életünkben is megjelennek. Bár azt halljuk és olvassuk, hogy majd a mesterséges intelligencia elveszi az informatikusok kenyerét, azt gondolom, hogy ez nem lesz így. Nagyon sokat segít és változtat hatékonyságban az informatikusok életén, de mindenféleképpen kellenek a jó szakemberek, akik értenek a robotokhoz illetve tudnak programozni is – mondta el a verseny jelentőségéről Fölker Csaba megbízott iskola igazgató.

 

 

A versenyt támogató legnagyobb helyi gépgyártó cég humánpolitikai igazgatója hangsúlyozta: a robotverseny jól kifejezi azt a szakmai együttműködést ami a Nemes Tihamér Technikum és a vállalat között van, hiszen számukra nagyon fontos, hogy a legmagasabb szintű technikai tudást sajátítsák el az iskolában tanulók. Egy ilyen verseny pedig jó alkalmat kínál arra, hogy a programozási ismereteiket gyakorlatban fejleszthessék a diákok, hiszen ez a technika komoly ipari felhasználásra is lehetőséget ad – emelte ki Parászka Tibor.

A versenyzőknek a legókból tetszőlegesen összeállított, előre programozott, szenzorokkal ellátott robottal minél gyorsabban kellett végigmenniük a pályán, különböző íveken és akadályokon áthaladva úgy, hogy közben a fehér pályáról nem térhettek le – mondta el a szabályokról Tusjak Brigitta informatika tanár, a verseny főszervezője.

 


A házigazda intézményt Baukó Bence 9. évfolyamos tanuló és osztálytársa képviselte az országos robotversenyen.

– Trencsénben indultunk már egy versenyen, szóval összenőttünk, most egy lego robottal indulunk ami tökéletes arra, hogy végigmenjen a pályán, a lehető legjobb eszközök egyike, ami erre alkalmas lehet. Körülbelül egy hónapot készültünk rá, sok zsákutcába futottunk és többször újraterveztük a robotunkat – mondta el szoftrverfejlesztőnek tanuló diák.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL