Kerékpáros járőrszolgálat figyelmeztet mindenkit a szabályok betartására

2021. augusztus 4. 16:23 | Csiffáry Zsuzsanna

Békéscsabán 2016 óta működik a kerékpáros rendőri járőrszolgálat, amelynek az a célja, hogy ellenőrizze a közlekedési szabályok betartását és példát mutasson a lakosságnak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy továbbra is nagy számban fordulnak elő kerékpáros balesetek, ezért kifejezetten fontos figyelmet fordítani a megelőzésre.

A kerékpáros rendőrök a Békési megyeszékhelyen elsősorban olyan helyeken végeznek ellenőrzéseket, ahol gyakoriak a szabálytalanságok. Ilyen a József Attila utca és az Árpád sor közötti gyalogos híd, ahol sokan még mindig nem szállnak le a bicikliről.

– A gyerekek és idősebbek is rendszeresen veszik igénybe a hidat. Sokszor estem már áldozatul szabálytalan közlekedésnek. Úgy tartom helyesnek, hogy ahol gyalogosoknak kijelölt út van, ott áttolom a kerékpáromat – fogalmazott kérdésünkre a békéscsabai Ancsin Pálné.

Nyári Tamásné is rendszeresen közlekedik ezen az útvonalon, aki saját bevallása szerint a rendőrök jelenléte nélkül is nagyon figyel az előírások követésére. Mohácsi Balázs szerint is fontos a közlekedési szabályok betartása, amely nemcsak a saját érdekünk.

A statisztikai adatok szerint az országos átlaghoz képest Békés megyében, illetve Békéscsabán is nagyobb a kerékpáros forgalom. A megyeszékhelyen nemcsak sportolás céljából, hanem a mindennapi, városi közlekedésben is gyakran használják ezt a közlekedési eszközt.

– Viszonylag magas a kerékpárosok által okozott balesetek száma. A megyére vonatkozóan évek óta 25 százalék körül van ez az érték, éppen ezért nagyon lényeges, hogy ellenőrizni tudjuk a kerékpáros forgalmat. A kerékpáros járőrszolgálat ezt a célt is szolgálja, így amikor a kerékpárutakon közlekednek a kollégák, el tudják mondani a lakosságnak a szabályokat és azt, hogy mire kellene oda figyelni – nyilatkozta dr. Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A kerékpáros balesetek leggyakoribb okai közé tartozik a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségadás, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése.

 

Galéria

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL