Kevesebb a biciklis baleset, de több történik a kerékpárutakon

2024. április 9. 17:24 | Kovács Andrea

A jó időben egyre többen kelnek útra kerékpárral rövidebb vagy akár hosszabb távokra is. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál nemrég készült el egy szakmai elemzés, melyből az szűrhető le, hogy 2023-ban ugyan kevesebb kerékpáros közúti baleset történt, mint az előző évben, a bicikliutakon viszont többen ütköztek.

Ugyan kevesebb lett a biciklis baleset, mint korábban, de a kerékpárosok még mindig jelentős számban vannak az okozók között.

– Tavaly a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek mintegy 18 százalékát kerékpárosok okozták, ezt azt jelenti, hogy 83 balesetnél voltak maguk a kerékpárosok az okozók, közülük 14-en úgy idézték elő a szerencsétlenséget, hogy ittasan kerékpároztak. A biciklisek esetében ugyan nem tilos az alkoholfogyasztás, de a jogszabály szerint a jármű hajtására alkalmas állapotban kell útnak indulniuk - hangsúlyozta Szombati Andrea rendőr őrnagy, a vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

– A statisztikából az is kiderül, hogy a kerékpárúton történt közlekedési balesetek száma nőtt, ezért a rendőrség arra kéri az autósokat és egyéb járművel közlekedőket, hogy jobbra kanyarodáskor figyeljenek a biciklisekre, az egymással szemben közlekedő kerékpárosok pedig szigorúan kövessék a jobbra tartás szabályait. Az is fontos, hogy az előírt eszközökkel felszerelt, biztonságos közlekedésre alkalmas kerékpárral induljunk el – emelte ki Szombati Andrea.

 

 

László-Skorka Adrienn családjával együtt rendszeresen közlekedik kerékpárral nemcsak Békéscsaba belterületén, hosszabb túrákat is megtesznek, így a 11 éves kislány már jól tudja hogyan kell szabályosan biciklizni.

– Ha úttesten közlekedünk, akkor mindig jobb oldalon kell menni, vigyázni kell az autósokra, és fontos, hogy ki legyünk világítva, mert ha este megyünk és nem vesznek észre az autósok, akkor akár el is üthetnek minket – fogalmazott Adrienn.

Édesanyja arra is mindig figyel, hogy az egész család biztonságban legyen, ha a gyerekekkel útnak indulnak.

– A kerékpárjaink minden világító és egyéb biztonsági berendezéssel fel vannak szereleve és figyelünk a szabályos közlekedésre is.
Nagyon sokszor amikor például előznek, akkor a kisebbik gyermekünknek is elmagyarázzuk, hogy vigyázzon, húzódjon jobbra vagy balra, mert az nagyon veszélyes, amikor éppen bevágódik elénk valaki, mert úgy gondolja, hogy ő még oda pont befér –fogalmazott László Dorina.

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL