Kerékpáros rendőrök vigyáznak a biztonságra Békéscsabán

2020. augusztus 13. 14:08 | Papp Ádám Sándor

A kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat az önkormányzat támogatásával 2016-ban indult el Békéscsabán. A szolgálat a bűncselekmények, közlekedési balesetek megelőzését, a közbiztonság erősítését szolgálja. Az indulás óta minden nyáron, hetente több alkalommal lehet találkozni kerékpáros rendőrökkel a megyeszékhelyen.

A nyári időszakban, de már tavasszal is egyre többen használják országszerte előszeretettel a kerékpárokat, amelynek számos pozitív hatása lehet például az egészségünk szempontjából. Ugyanakkor a közlekedési balesetek körülbelül egynegyedét épp a biciklivel közlekedők okozzák. Tavaly Békés megyében a közlekedési balesetek több, mint 20 százalékáért a kerékpárosok voltak a felelősek.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a főbb baleseti okok közé tartozik továbbra is például a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése. 

– A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a gyalogjárdát, ezzel veszélyeztetve a gyalogosokat. Jellemző még, hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor, és a gyalogosok között szlalomozva kerékpároznak át a zebrán – ismertette Szombati Andrea.

Mint elmondta, 2016-ban indult útjára a kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat Békéscsabán az önkormányzat támogatásával, amely kezdeményezés a bűncselekmények, közlekedési balesetek megelőzését, a közbiztonság erősítését szolgálja, illetve lehetővé teszi, hogy a rendőrök a szabályok betartásával példát mutassanak a bicikliseknek. Természetesen előfordul  az is, hogy a rendőrök szóbeli figyelmeztetéssel, néha pedig bírság formájában szankcionálnak, ha a kerékpárosok nem tartják be a közlekedési szabályokat.

 

Fotó: Kugyelka Attila / behir.hu

Fotó: Kugyelka Attila / behir.hu

 

A kerékpáros járőrök a megyeszékhelyen elsősorban olyan helyeken végeznek ellenőrzéseket, ahol gyakoriak a szabálytalanságok: például a József Attila utca és az Árpád sor közötti gyalogos hídnál, ahol sokan még mindig nem szállnak le a kerékpárról. Szombati Andrea hozzátette: a hatóság munkatársait szívesen szólítják meg a békéscsabai lakosok azért is, hogy tanácsot, segítséget kérjenek tőlük.  

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL