Kerékpárosok lepték el az utcákat a Megvilágosodás Napján

2022. október 1. 07:22 | Vincze Attila

Két év kihagyás után, tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a hagyományos figyelemfelhívó, kerékpáros akcióját. Péntek este Békéscsabán több száz biciklis tekert végig az utcákon a láthatóság jegyében.

Az eseményt legutóbb 2019-ben rendezték meg, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben viszont nem tartották meg az akciót. A korábbiakhoz hasonlóan idén is a megye több városában várták az érdeklődő kerékpárosokat. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a behir.hu-nak elmondta, hogy napközben megyeszerte tizenegy településen, tizenhét kerékpárüzletben és szervizben várták akciókkal a kerékpárosokat. Mint fogalmazott, a vállalkozások nagyon sokat segítettek abban, hogy a rendőrök kedvezményes áron tudják adni a kerékpárosoknak a világításokat, például, hogyha valaki vásárolt egy első világítást, akkor a baleset-megelőzési bizottság egy hátsó lámpát adott ajándékba.

 

A rendőrség világító eszközöket is szétosztott a résztvevő kerékpárosok között. Fotó: behir.hu

 

– Nagyon fontos, hogy sok ajándék prizmát is kiosztottunk, hiszen az első keréken rendkívül fontos, hogy rajta legyen egy tengelyen a két prizma, hiszen ha egy kerékpáros behajt egy kereszteződésbe, akkor a többi jármű vezetője egyből az első kereket látja és hogyha ezen jó a prizma, akkor ez segíti az ő láthatóságát – emelte ki. 

A rendőrség az akcióval többek között arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ősszel, amikor már hamarabb sötétedik még lényegesebb, hogy a kerékpárosok minél jobban láthatóak legyenek. 

A több kilométeres út végállomása a Csaba Center volt, ahol többek között egy kerékpárt is kisorsoltak a szerencsések között. 

 

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL