Képviselők látogattak a Csabagyöngye szőlőültetvényre

2018. szeptember 26. 16:21 | Szendi Rita

Angéla, Fanni, Lilla és Teréz – többek között ezekkel a női neveket viselő szőlőfajtákkal is megismerkedhettek azok az önkormányzati képviselők, akik kilátogattak a Csabagyöngye szőlőültetvényre. A békéscsabai önkormányzat tulajdonában lévő területre szerdán délelőtt látogattak ki a testület tagjai, hogy megtekinthessék, milyen munka zajlik a hétköznapokban.

 

 

A közgyűlések alkalmával többen vitatták már a szőlőültetvény fontosságát és kérdőjelezték meg annak létét. A területet üzemeltető cég ezért úgy döntött, hogy megmutatja, milyen munka folyik a területen.

– Most jártam először az ültetvényen, bár korábban már többször körbejártam kívülről a területet. Régebben is megállapítottam, hogy a szőlőültetvény maga rendezett, most is ezt mondom. Az problémám az volt, hogy a város túl sokat költ hagyományőrzésre – mondta el a DK-s képviselő, Kaposi László.

A képviselők körbejárhattak a szőlőültetvényt és megtekinthették, hogy milyen beruházások és fejlesztések zajlanak a területen.

– Úgy gondolom, hogy fontos tudni azt, hogy a sok év munkája hogyan jutott el a mai napig, amikor már arról beszélünk, hogy a Csabagyöngye szőlőültetvény olyan termésmennyiséget ad, amely nagy mértékben hozzájárul akár az intézmények működéséhez, a promóciók kiegészítéséhez vagy a város népszerűsítéséhez – fejtette ki a Fidesz-KDNP képviselője, Bíró Csaba, aki a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetőjeként hozzátette: példaértékűnek tartja azt, hogy ilyen sok gyümölcsöt kapnak a diákok az ültetvényről.

– Jelenleg két hektáros ültetvényről beszélhetünk. Másfél hektár a szőlőültetvény és fél hektár a gyümölcsös. A gyümölcsösbe 108 gyümölcsfát telepítettünk, köztük szilvát, barackot, birst. A szőlőültetvényen 13 féle szőlőt telepítettünk, ebből öt borszőlő, nyolc pedig csemege – fogalmazott a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője, dr. Sódar Anita.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője hozzátette: tavaly 280 liter pálinka készült az itt leszüretelt gyümölcsből, ebben az évben azonban nem terveznek pálinkát főzetni. Dr. Sódar Anita azt is elmondta, hogy ebben idén megközelítőleg 12 ezer kilogramm szőlőt adtak el magyar kereskedelmi láncoknak.

További programok »

Gazdaság

FEL