Kellő figyelem az utakon – érdemes abroncsot cserélni a tartós hideg előtt

2019. november 5. 07:50 | Papp Ádám Sándor

A szakemberek szerint egy-két héten belül érdemes téli gumira váltaniuk az autósoknak. A vezetéstechnikai oktatók ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy habár még nincs tél, jobb, ha a reggeli vagy az éjszakai fagy nem ér váratlanul bennünket, hiszen a páralecsapódás miatt csúszóssá válhat az útfelület.

Most még a szokásos útviszonyok között vezetnek az autósok, ám ez a kép hamarosan változik. Az esős és ködös időben ugyanis megváltoznak a látási- és az útviszonyok. Van olyan járművezető, aki azért cseréli le az abroncsokat még a rossz idő előtt, hogy a csúszós utakon megelőzze a balesetet.

– Úgy gondolom, hogy a gumik állapotának is jót tesz a csere, másrészt a balesetveszély, a csúszásveszély miatt feltétlenül fontosnak tartom azt, hogy időben abroncsot cseréltessek – árulta el a behir.hu kérdésére Martonné Maczák Katalin.

Az egyik helyi szerviz tulajdonosa elmondta: érdemes addigra átcserélni az abroncsokat, mikorra a hőmérséklet tartósan hét fok alá csökken.

– A kereket olyankor szokták lecserélni, amikor a napi középhőmérséklet hét fok alá csökken. Innentől ajánlott, hiszen a nyári gumi ilyenkor már bedermed, és nem olyan a fékútja, mint egy téli abroncsnak – hangsúlyozta Nagy Attila, a Csaba Gumiszervíz Kft. tulajdonosa.

Az egyik helyi autósiskola oktatója szerint az abroncsok cseréjén kívül fontos, hogy a sofőrök is alkalmazkodjanak a téli időjáráshoz.

– Nagyon fontos a téli időszakban a megfelelő követési távolság betartása. A követési távolság ilyenkor jelentősen meg kell hogy nőjön az útviszonyok miatt. Ezzel nagyon sok kellemetlenséget tudunk elkerülni mi magunk, és az előttünk, mögöttünk lévőket sem fogjuk veszélyeztetni – tette hozzá Horváth László, a Thermál Autósiskola elméleti és gyakorlati oktatója.

A szakemberek elmondása alapján az autósok nagy része a szélsőséges időjárás megérkezése előtt elmegy a szervizbe és lecserélteti a nyári gumikat télire, éppen azért, hogy biztonságosabban közlekedjen.

További programok »

FEL