Figyelem az utakon - Érdemes abroncsot cserélni a hideg idő előtt

2017. október 25. 11:05 | Papp Ádám Sándor

A szakemberek szerint egy-két héten belül érdemes téli gumira váltania az autósoknak. A vezetéstechnikai oktatók ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy habár még nincs tél, jobb, ha a reggeli vagy az éjszakai fagy nem ér váratlanul bennünket, hiszen a páralecsapódás miatt csúszóssá válhat az útfelület.

Most még a szokásos útviszonyok között vezetnek az autósok, ám ez a kép hamarosan változik. Az esős és ködös időben ugyanis megváltoznak a látási és az útviszonyok. Van olyan járművezető, aki azért cseréli le az abroncsokat ősszel, hogy a csúszós utakon megelőzze a balesetet.

- Szeretem időben lecserélni akár tavasszal, akár ősszel. Egyrészt elkerülöm vele a csúcsforgalmat, másrészt úgy gondolom, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében ezt célszerű minél hamarabb megtenni. Nemcsak saját magam, hanem mások épsége miatt is - ecsetelte Fóri Márta.

Nagy Attila, a Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa elmondta: érdemes addigra az abroncsokat átcserélni, amire a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken. Az üzlet tulajdonosa hozzátette: teljesen más a szerkezete a nyári és a téli guminak, hiszen a téli gumi lágyabb, így a nyárival ellentétben nem dermed be a hideg hatására.

Az egyik helyi autósiskola oktatója szerint az abroncsok cseréjén kívül fontos, hogy alkalmazkodjanak a sofőrök a téli időjáráshoz.

- Érdemes ilyenkor az ablakmosó folyadékot kicserélni már télire. Emellett érdemes sokkal nagyobb követési távolságot tartani ilyen időben, hiszen gyakran előfordul reggelre, hogy 0 fok alá megy a hőmérséklet. Továbbá van olyan páralecsapódás, amin igen hamar meg tudunk csúszni - fogalmazott Horváth László, a Thermál Autósiskola elméleti és gyakorlati oktatója.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a 7. Tv híradójának megkeresésére elmondta, hogy a rendőrség mindig felhívja a járművezetők figyelmét a gépjármű megfelelő felkészítésére.

-Így ősszel és télen mindig javasoljuk a járművezetőknek, hogy készüljenek fel a megváltozó időjárási és útviszonyokra és készítsék fel járműveiket is. Nagyon fontos az, hogy változtassanak a vezetési technikán, hiszen egészen másként kell vezetni nyáron, mint ősszel a vizes útszakaszokon, esetleg ködben, illetve télen, a lefagyott utakon - tájékoztatott dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő hozzátette: a Látni és látszani elnevezésű kezdeményessel a rendőrség segít felkészülni a helyi lakosoknak az őszi és téli közlekedésre.

 

 

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL