A legtöbben még a drágulás előtt lecserélték a téli gumikat

2017. április 23. 09:42 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén korábban kezdődött a felmelegedés az átlagoshoz képest, ezért sokan már március első felében elkezdték lecserélni a téli gumikat a gépkocsikon. A hónap közepére már az autósok több mint fele abroncsot váltott, ezért ők még nem érezték meg a gumiszettek árának közel 9 százalékos emelkedését. A következő hónaptól azonban akár 15 ezer forintos növekedésre is számíthatnak az autósok.

 

A nyárigumit elsősorban nem azért használjuk, mert biztonságosabb azzal közlekedni, hanem azért, mert spórolni lehet vele – állítják a szakemberek. Mint mondják, a téli gumiról akkor érdemes nyárira váltani, amikor 8 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

– Ugyanolyan biztonsággal autózhatunk akkor is, ha fenn hagyjuk a téli gumikat. A különbség az, hogy saját költségeinket növeljük, ha nem váltunk, a téli abroncsok ugyanis sokkal intenzívebben kopnak, ha magasabb a hőmérséklet – mondta Horváth László, a Thermál Autósiskola vezetője, elméleti és gyakorlati oktatója.

Az egyik békéscsabai gumiszervizben azt mondják: idén korábban kezdődött a felmelegedés az átlaghoz képest, ezért sokan már március első felében elkezdték lecserélni a téli gumikat. Pedig a téli szezon hivatalosan április 20-ig tart. A hónap közepére már az autósok 80-90 százaléka abroncsot váltott, ezért ők még nem érezték meg az áremelkedést.

– A gumiárak mintegy 2-3 százalékos emelkedését nagyrészt a kőolaj árának növekedése okozza. Azok a cégek, amelyek még időben vásároltak  fel nagyobb mennyiségű gumit, továbbra is kedvező áron tudják biztosítani azt az ügyfelek számára – hangsúlyozta Nagy Attila, a Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa.

A szakemberek vásárlás előtt azt javasolják, hogy azok, akik legalább 20-30 ezer kilométert autóznak egy évben, minimum középkategóriás nyári gumiszettet szerezzenek be. Azt is hangsúlyozták, hogy inkább olcsóbb, de új gumiabroncsot vegyenek, mint használtat. Hozzátették: ismert és elterjedt márkájú abroncsokat érdemes beszerezni, mert például durrdefekt esetén azokat könnyebben lehet pótolni az ország bármely pontján.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL