Már sokan felszereltették a nyári gumikat, de még nincs késő

2019. április 8. 19:06 | Kovács Andrea

Az autósok ebben az évben a szokásosnál korábban, már márciusban elkezdték a lecserélni a téli gumikat. A szakemberek szerint 7 celsius fok felett érdemes felszereltetni a nyári gumikat, 3-4 évente pedig ajánlott újakat vásárolni, mert a kopott, bekeményedő gumi már nem biztonságos.

A korábban jött tavaszi idő beköszöntével már több autótulajdonos is felkereste a szervizeket, hogy a téli gumikat nyárira cseréltesse. Kovács Zoltán autótulajdonos elmondta: minden ősszel és tavasszal lecserélteti az abroncsokat. A  téli gumi ilyenkor jóval hangosabb és már a tapadási képességéből is jelentősen veszít, illetve tapasztalata szerint hosszútávú használatnál a téli gumi sokkal jobban kopik. Azt is hozzátette: a nyári guminak sokkal jobb a vízelvezető képessége ezért az esős, csúszós időben jobb a tapadása, biztonságosabb is.

A  szakemberek szerint pár éves használat után érdemes a bordák mélységét és a nyári gumi keménységét is ellenőriztetni. Nagy Attila, a Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa elmondta: 2 milliméter mélységig jó a nyári gumi kopottsága. A szakember tapasztalata szerint errefelé sokan elöregedett gumikat használnak. A mintázata még nem kopik el, ezért akár 10 éves gumikkal is járnak az autósok, ez azonban a rossz tapadás miatt már nem biztonságos. Nagy Attila hozzátette: leginkább azok cseréltették már le a téli gumikat, akik elsősorban városban közlekednek. A nyári gumikat 7 fok felett ajánlott felszereltetni, így azok sem késtek még el, akik ezután tervezik a gumicserét.

 

További programok »

FEL