A szokásosnál korábban indult el a nyárigumi-csere dömping

2024. április 4. 07:18 | Kovács Andrea

A szokásosnál hamarabb szökött a hőmérő higanyszála tartósan 7 Celsius fok felé, ezért egyre többen keresik fel a szervizeket azért, hogy autójuk téli gumiját nyárira cseréltessék. A szakemberek azt ajánlják, hogy minél hamarabb cseréltessük le a gumikat, hiszen a téli köpeny nyáron nem tapad jól, a fékezési, gyorsulási, kanyarodási képességei csökkennek és gyorsabban is kopik.

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a gumiszervízeket, hogy a télen használt abroncsot nyárira cseréljék. Az egyik békéscsabai szervíz tulajdonosa elmondta, hogy a plusz hét Celsius fok felett azért fontos a téli gumikat nyárira cserélni, mert a kettő között anyagában, szerkezetében és mintázatában is sok különbség van, a kielégítő tapadáshoz pedig ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsot használni, amely a fékezésnél, gyorsulásnál és a kanyarodásnál is sokat számít.


– A téli guminál a mintamélység és lamellázat teljesen más mint a nyárinál és 4 milliméterig látja el a biztonságos közlekedéshez szükséges funkciókat, a nyári guminál ez már 1,6 milliméterre csökken le.  Meleg környezetben kedvezőbb üzemanyag-felhasználást nyújtanak a merev szerkezet és alacsonyabb súrlódás miatt, mint a téli gumik.  Ellenállóbbak a forró aszfalttal és súrlódással szemben, így kisebb mértékben kopnak a nyári időszakban. A speciális mintázat segít megelőzni a nyári esőzések során tapasztalt vízen csúszást is - mondta el Nagy Attila,Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa.

A szakember hozzátette, hogy a téli gumit +7 Celsius fok napi középhőmérséklet felett ajánlott nyárira cserélni és a kopottságát rendszeresen ellenőriztetni. 

További programok »

Itthon

Átadták a sportcsarnokot Mezőhegyesen

A mezőhegyesi fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy az itt élők ne érezzék magukat harmadrendű polgárnak a fejlettebb régiókban élőkhöz képest - mondta Lázár János szombaton Mezőhegyesen, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen átadták az új sportcsarnokot.
09:29
FEL