Fokozott figyelmet igényel, ha csúszós úton vezetünk

2021. december 29. 08:40 | Hidvégi Dávid

A csúszós utakon könnyedén bajba kerülhetnek a sofőrök, ezért télen fokozott óvatosságra van szükség. Ilyenkor a látási viszonyok is rosszabbak, hiszen ködös, esős és havas nappalok, valamint éjszakák jellemzőek.

Éjszakánként fagypont alá csökken a hőmérséklet, ezért az utak csúsznak, így a megszokottnál óvatosabban kell közlekedni. Ráadásul az ünnepek alatt megnő a forgalom is, hiszen sokan vannak szabadságon, és családot látogatnak. Több a tapasztalatlan sofőr, aki csak ilyenkor ül autóba. Nekik elindulás előtt érdemes néhány rutinellenőrzést végrehajtaniuk.

– Mielőtt elhagyja a parkolóhelyet vagy az utcából kihajt, próbálja meg egy kicsit megnyomni a féket, hogy érezze hogyan viselkedik az autó, és ne a főútra kifordulva érje az a meglepetés, hogy az út nagyon csúszik. Ha azt látjuk reggelente, hogy a hó nem esik, de kicsit fényesebb az út, akkor meg van fagyva. A másik vezetéstechnikai szempont, hogy sokkal nagyobb követési távolságot kell ilyenkor tartani a megszokottnál – mondta el a behir.hu megkeresésére a Járművezető Szakoktatók Országos Egyesületeének megyei elnöke, Horváth László.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ebben az időszakban sok múlik a gumik állapotán és fajtáján, ugyanis ha a sofőr rossz abroncsot választ és esetleg nyári gumival indul útnak, egy apró hiba esetén is könnyedén balesetet szenvedhet.

– Ha a biztonságot nézzük, akkor csak az új gumit ajánlom mindenkinek. Használt gumit senkinek nem ajánlok, mivel az abroncs szavatossági ideje általában öt év, de már egy-két év után elkezd úgy keményedni, hogy nem biztonságos a tapadása. Közlekedni ugyan lehet vele, de amikor vészhelyzet van, akkor sokkal hosszabb a fékút – fogalmazott a Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa, Nagy Attila.

A szakemberek szerint a négyévszakos gumik sem ajánlottak télen, mivel azok a mintázatuk, az anyaguk és a szerkezetük miatt nem tapadnak olyan jól, mint a téli abroncsok.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL