Vezetéskor fokozott figyelemre van szükség az ünnepek alatt

2022. december 28. 09:27 | Hidvégi Dávid

Karácsonykor és a két ünnep között családlátogatás miatt sokkal többen indulnak útnak, mint egy átlagos hétköznapon. Ilyenkor olyan emberek is autóba ülnek, akik nem rendelkeznek nagy rutinnal. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a csúszós utak miatt vezetéskor fokozott figyelemre van szükség, ráadásul a gépjárműveket is érdemes felkészíteni a fagyos időszakra.

Bár az igazán kemény fagyok egyelőre elkerültek minket, nem árt odafigyelni vezetéskor. Az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés, hogy legyen téli gumi az autón. Az egyik békéscsabai gumiszervíz tulajdonosa megkeresésünkre elmondta: egy új abroncs mintamélysége 8,4 milliméter körül van, míg egy a használt gumi a mintamélysége 4 milliméterig elfogadott, azonban ekkor már megérett a cserére.

Bár az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a téli gumik ára, a biztonság érdekében érdemes újat vásárolni. Ugyanis a szakemberek szerint elengedhetetlen a jó minőségű és az útviszonyoknak megfelelő abroncsok választása a balesetek elkerülése érdekében.

– A négyévszakos gumi az télen nem igazán jó, hiszen más a mintázata, más az anyaga. Nem úgy viselkedik a hidegben, mint egy igazi téli gumi. Aki a biztonságot akar magának, annak ajánlott a téli gumi. A négyévszakos gumi inkább ősszel és tavasszal jó, amikor hűvösebb idők vannak, de még nincs meleg – tette hozzá Nagy Attila.

A rendőrök is fokozottan figyelik a járművek megfelelő műszaki állapotát annak érdekében, hogy kiszűrjék a balesetveszélyes közlekedési eszközöket.

– Legyenek karbantartottak a járművek, a fényszórók, a jelzőfények, a féklámpák, az irányjelzők mindig működjenek, hiszen ebből tudja a többi közlekedő, hogy mi másik szándéka. Fontos, hogy tartsunk megfelelő követési távolságot, hiszen csak akkor tudunk reagálni az előttünk történő eseményekre. Ha túl közel vagyunk, akkor olyan rövid út áll rendelkezésünkre, hogy már nem tudunk mit tenni – fogalmazott Szombati Andrea rendőrőrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az ünnepi időszakban családlátogatás miatt olyanok is autóba ülnek, akik ritkábban vezetnek és rutintalanok. A szakemberek ezért kérik, hogy az év végén legyünk türelmesebbek és óvatosabbak a balesetveszélyes szituációk elkerülése érdekében.

További programok »

FEL