Óvatosan vezessünk a csúszós utakon, jön az igazi, őszi időjárás!

2018. október 17. 13:22 | Kovács Andrea

Még nyáriasan meleg, szép idő van, de a meteorológia előrejelzések szerint napokon belül beköszönthet az igazi ősz. A borús, esős csúszós idő a közutakon is fokozott figyelmet, körültekintést igényel.

 

 

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta: fontos, hogy az autóvezetők is felkészüljenek az időjárás miatt megváltozott útviszonyokra. Ősszel csapadékosabbá válik az idő, többször van köd. Mint mondta, előfordulhat olyan eset, hogy ott, ahol elindulunk, még száraz, napos idő van, útközben viszont váratlanul megváltozhat az időjárás, emiatt hirtelen csúszóssá válhat az út.  Ilyenkor a  látásviszonyok is gyorsan romlanak, ezért a szóvivő szerint mindenképpen érdemes lassabban, óvatosabban közlekedni, a követési távolságra és a megnövekedett fékútra fokozottan figyelni. Különösen fontosnak nevezte, hogy amennyiben már csak méterekre látunk előre, ne próbáljunk előzni.

Horváth László, a Thermál Autósiskola elméleti és gyakorlati oktatója arra figyelmeztet, hogy már a reggeli elinduláskor érdemes a megváltozott útviszonyokra felkészülni, hiszen a  páralecsapódás hatására a lehullott levéltakarón is könnyen megcsúszhatunk. Fokozott veszélyt jelent ilyenkor az is, hogy egyre hamarabb sötétedik, a közvilágítás még nincs bekapcsolva, az autó saját lámpájával pedig nem látunk, ezért sokkal óvatosabban kell vezetnünk. Az oktató azt is hangsúlyozta, hogy naplemente idején olyan szögben süt a nap, amely elvakítja a vezetőt, így véleménye szerint célszerű napszemüvegben vagy egyéb fényszűrős szemüvegben vezetni.

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL