Télen veszélyesek az utak a rossz látási körülmények és a csúszós aszfalt miatt

2019. december 25. 15:26 | Hidvégi Dávid

Az ünnepek alatt olyanok is volán mögé ülnek, akik év közben csak ritkán vezetnek. Fontos, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze gépjárműve állapotát és tartsa be a közlekedési szabályokat – javasolják a szakemberek.

Az ünnepi időszakban a családlátogatások miatt több rutintalan gépjárművezetővel találkozhatunk az utakon. Ennek oka, hogy sokan csak a hideg, téli időjárás alkalmával veszik elő autóikat, ugyanakkor épp emiatt a szokványostól eltérő vezetési technikákat kell alkalmazniuk. A rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy indulás előtt a járművezető mindenképpen ellenőrizze a kocsi állapotát. Szombati Andrea kiemelte a téli gumi használatának fontosságát, hiszen december végén előfordulhatnak csúszós és havas utak.

– Már októbertől kezdve az őszi, téli útviszonyoknak megfelelően közlekedünk, de semmiképpen se induljanak el a sofőrök úgy hosszú útra, hogy nincsenek téli gumik az autón. Figyeljük az időjárás előrejelzést, hiszen erről a rendőrség honlapján is nagyon sok hasznos információ található, illetve az Útinform és az Országos Meterológia Szolgálat is rendszeresen tájékoztat arról, hogy az elkövetkező néhány órában milyen időre és útviszonyokra kell számítani –  fogalmazott a szóvivő.

A Tappe Kft. az időjárási viszonyok függvényében folyamatosan tisztítani fogja a Békéscsaba környéki utakat. A cég köztisztasági részlegének vezetője arra kéri a sofőröket, hogy legyenek türelemmel, amikor a munkatársak hóeltakarítást vagy síkosságmentesítést végeznek. Csóti János elmondta, hogy a tisztítások során elsőbbséget élveznek a főbb közlekedési útvonalak. A szakember úgy fogalmazott: először javaslatot tesznek a közterület-felügyelet számára, akik – amennyiben jóváhagyják a javaslatot, akkor egy órán belül megkezdik az adott út tisztítását.

– A hóeltakarító munkagépek sárgán villogó, figyelmeztető fény használatára jogosultak. Mindenképpen azt tanácsolnám az autósok számára, hogy türelemmel, a KRESZ szabályait betartva, fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkagépek közelében – mondta kérdésünkre Csóti János.

 

 

Az egyik helyi autós iskola oktatója kiemelte, hogy ebben az időszakban célszerűbb a forgalmi vizsgára való felkészülés, hiszen a tanulókat fel tudják készíteni a rossz időjárási körülményekre. Horváth László hozzátette: télen rosszabbak a látási körülmények és a csúszós útburkolat miatt a megállás sem egyszerű.

– Ha az esti szürkületben vagy esetleg korán reggel indulunk el és volt csapadék, akkor nagyon fekete az aszfalt, így elnyeli a lámpáink fényét. Ha a lámpánk sáros vagy netán gyenge teljesítményű izzó van benne, esetleg nem jól van beállítva, akkor gyakorlatilag néhány métert látunk előre, ehhez kell megválasztanunk a sebességünket és úgy kell megpróbálnunk közlekedni, hogy azon a távolságon meg tudjunk állni – részletezte az elméleti és gyakorlati oktató.

A felkészítő hangsúlyozta, hogy indulás előtt a vezető mindig ellenőrizze a jármű állapotát, olyan apróságokat is, mint az ablakmosó folyadék. Horváth László azt ajánlja, hogy párásodás ellen a járművezető húzza le résnyire az ablakot vagy kapcsolja be a klímát.

További programok »

FEL