Kéken ragyogott az Almásy-kastély az autizmus világnapján

2019. április 3. 19:05 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Ragyogj Kéken Kampány célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra. Az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye érzékenyítő programot szervezett április 2-án, az autizmus világnapján. A rendezvény egy kék lufis felvonulással indult, amelynek résztvevői végül az Almásy-kastély elé érkeztek, ahol az est zárásaként az épület fő homlokzatát világították meg kék fénnyel.

 

 

Az Esély Pedagógiai Központ munkatársa az autizmus spektrum zavar jellemzőit is ismertette az érdeklődőkkel az est hivatalos megnyitóján. A központ tanulói a kastély előtt zenés-táncos műsorral készültek. Többek között a gyulai Pánczél Imre Tagintézmény és a Nicolae Bălcescu román gimnázium egyesített kórusa adott elő slágereket és musicalrészleteket.

 

Az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye érzékenyítő programot szervezett április 2-án, az Autizmus világnapján. Fotó: Ujházi György

Fotó: Ujházi György

 

A szervezők a világnaphoz kapcsolódva arra szerették volna felhívni a lakosság figyelmét, hogy az autizmusban élő személyeknek hogyan tehetik érthetőbbé és kiszámíthatóbbá a környezetüket.

– A társadalom még nagyon kevés ismerettel rendelkezik róluk, ők csak az intenzív magatartásproblémáikat észlelik. Ezért gondoltuk, hogy ez egy remek alkalom az érzékenyítésre, és számos olyan dolgot hoztunk el, amely bepillantást enged az életükbe, a hétköznapjaikba és ha kell, akkor a félelmeikbe – emelte ki Örkényi-Nyist Kornélia, az Esély Pedagógiai Központ EGYMI Pánczél Imre Tagintézmény tagintézmény-vezetője.

Az érdeklődők kipróbálhatták a speciális kommunikációs kártyák, illetve a tabletek használatát is. Emellett az úgynevezett szenzoros fülkében bárki megtapasztalhatta, hogy milyen felfokozott ingerek érik az autizmusban élő fiatalokat a hétköznapokban, például az utcán közlekedve. Az eszközt a központ munkatársai fejlesztették ki.

 

Az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye érzékenyítő programot szervezett április 2-án, az Autizmus világnapján. Fotó: Ujházi György

 Fotó: Ujházi György

 

– Az érzékenyítés nem csak a világnapon, hanem számos rendezvény és esemény formájában történik Gyulán. Azt gondolom, hogy szerencsések vagyunk, hiszen befogadó a társadalmi közeg. A város lakossága általában támogató a fogyatékossággal, sérüléssel élő emberek felé, ezt számos nemes ügy jelképezi – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A polgármester az esemény fővédnökeként hozzátette: ezért is fontos, hogy az autizmus világnapján kék színű fénnyel világítanak rá egy fontos társadalmi ügyre.

Az esemény hivatalos zárásaként kékbe borult a gyulai Almásy-kastély, ahogy számos épület szerte az országban, sőt, a világban. A szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a szociális és kommunikációs kognitív képességek minőségi fejlődési zavarára, ami az autizmust jelenti.

 

További programok »

FEL