Kékben pompázott az Almásy-kastély az autizmussal élők tiszteletére

2022. április 6. 15:22 | Erdei-Kovács Zsolt

Az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. zászlóshajója, az Almásy-kastély közreműködésével jött lére kedden, Gyulán, az autizmussal élők világnapja alkalmából szervezett programsor. Az esemény csúcspontja nem sokkal naplemente után következett, kéken világították meg a látogatóközpont ablakait.

Az elsődleges és legfontosabb cél a figyelemfelkeltés volt. Az autizmussal élőkre szerették volna ráirányítani a figyelmet. Varga Anikó egy, a19 éves lánya révén érintett édesanya elmondta, az eltelt időszakban nagyon sokat változott az autizmus spektrumzavarral élők megítélése. Számukra – ahogyan megfogalmazta – az autizmus kommunikációs és viselkedési problémát jelent leginkább.

– A lányom a hétköznapi helyzetekben nem tudja úgy kifejezni magát, mint mi. A váratlan szituációkra ingerültebben reagál. Önálló életet nem fog tudni élni, nem tud például egyedül elmenni vásárolni – foglalta össze. Mint ismertette, ő volt az, aki a családban a leghamarabb el tudta fogadni ezt az állapotot. Arra gondolt, hogyan lehet minél jobb fejlesztéseket biztosítani, minél megfelelőbb körülményeket biztosítani gyermeke számára. Másfél éves volt, amikor kiderült, hogy mi is van valójában. – Úgy rendeztük be az életünket, hogy amíg mi élünk, addig a lányunk velünk lesz – mondta. Hangsúlyozta, hogy nagyon segítőkész és az iskolában is nagyon szeretik, ott is, otthon is nagyon sokat segít, de meg kell neki mondani, hogy konkrétan mit csináljon – foglalta össze.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint rengeteget változott az autizmussal élők megítélése. Az óvodában egészséges gyermekek között kezdtek, azonban két hét után eltanácsolták a lányát azzal, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Van ismerős család, akiknek ma már nem kell egy ilyen helyzettel szembesülniük, mert egészségesek között nevelkedhet a gyerekük. Külön fejlesztések, foglalkozások vannak, több a hozzáférhető, hasznos ismeret, ami a mindennapokat segíti és nagyobb a rugalmasság is az intézmények részéről.

A szervező, Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézmény vezetője, Örkényi-Nyist Kornélia úgy fogalmazott, általános tapasztalat, hogy még mindig hiányosak az emberek autizmusra és az autizmussal élőkre vonatkozó ismeretei. Hozzátette, az ENSZ kezdeményezésére 2007 óta április 2-án tartják az autizmussal élők világnapját. A tagintézmény vezetője kifejtette, hogy szeretnék megismertetni a kastélyhoz látogató résztvevőkkel, érdeklődőkkel azt, hogy mi az, ami az autizmussal élők számára nehézséget okoz.

 

 

– Ők másképpen értelmezik a mi érzelmeinket, kommunikációnkat, gesztusainkat – fogalmazta meg, aláhúzva, hogy az ő világukba szeretnének betekintést adni.

Ők a mi világunkban csodabogaraknak számítanak, mi pedig az ő világukban vagyunk azok – foglalta össze. Az intézményben jelenleg 59 autizmussal élő tanuló, illetve óvodás van. Ennyi gyermeket látnak el, ami megközelítőleg ugyanennyi érintett családot jelent. A vezető azt hangsúlyozta, külön köszöni a szülők bizalmát, azt, hogy gyermekeiket rájuk bízzák. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. és a cég által működtetett kiállítóhelyek társadalmi szerepvállalása közismert. Ezúttal is első szóra álltak a kezdeményezés mellé.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a helyi civil szervezetek és maguk a lakosok is szívesen jönnek hozzánk – ezt már Fábián Tamás kommunikációs vezető nyilatkozta, aki az Almásy-kastély részéről fontosnak tartotta leszögezni, hogy az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményével immár több évre visszanyúló, kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak. Szívesen biztosítanak helyszínt és szívesen nyújtanak technikai segítséget az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseknek. Nem ez az egyetlen alkalom, amikor segítőleg járnak el, példaként hozható a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciója, de részt vettek a gyermekjogi világnap programjában, továbbá a Föld órája kezdeményezésben is.

 

Galéria

További programok »

FEL