Folytatódik a történetmesélés Gyuláról

2023. szeptember 28. 06:23 | behir.hu

Szeptemberben újra indul a gyulai Erkel Ferenc Múzeum ingyenes előadássorozata az Almásy-kastély báltermében. A Múzeumi Szabadegyetem sorozatban a helytörténetre koncentrálnak a közgyűjtemény és a kiállítóhelyek szakemberei.

Tavaly novemberben indította a Múzeumi Szabadegyetem elnevezésű sorozatát a gyulai Erkel Ferenc Múzeum.

- A kezdeményezés egyik célja az volt, hogy a gyulai közgyűjtemény – a kiállítóhelyeken keresztül megjelenő – látogatóbarát, az élményalapú tudásátadásra törekvő szemlélete a köztudatba kerüljön – idézi fel a széria indulását az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. Liska András szerint munkatársaival együtt motiválta őket, hogy bemutassák azt a rengeteg értéket, amelyeket őriznek. A közgyűjtemény raktárait az ott található különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával igyekeznek kinyitni, illetve az eddig négy fal között őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.

- A sorozat létrehozásának hangsúlyos oka volt az is, hogy a közvélemény számára tudatosítsuk: bár önálló kiállítóhellyel nem rendelkezik és gyűjteménye a jól ismert turisztikai attrakciókban kerül bemutatásra, Gyulán is működik olyan muzeális közgyűjtemény, ahol kiváló szakmuzeológiai munka zajlik – teszi hozzá a szakember.

Az elmúlt évad sikere egyértelművé tette a folytatást.

- Alkalomról alkalomra nőtt az érdeklődők száma – fogalmaz a szakember, aki különös sikerként könyveli el azt is, hogy prezentációik hallgatói között egyre több a fiatal. Arról már az első néhány alkalmat követően született döntés, hogy a sorozatot ebben az évadban már szeptemberben elindítják. Havonta egy alkalommal, szerdai napon, 17 órai kezdettel tartanak prezentációt a múzeum szakemberei az Almásy-kastély báltermében, amelyek díjtalanul látogathatók.

- Jól felépített, elsősorban a helytörténetre koncentráló előadásokról van szó, amelyek azonban törekszenek arra, hogy izgalmasak, élményszerűek, szórakoztatók legyenek – mondja Liska András. – A választott témák mellett segít ebben az is, hogy múzeumunk és a kiállítóhelyek többségében igen fiatal szakemberekkel bírnak.

Az idei szezon első előadását a múzeumi vezető tartja Palánkfalak és földbástyák - Hogyan készült a Gyulai Vár digitális rekonstrukciója? címmel.

A Gyulai Vár a történelmi Magyar Királyság alföldi területének legtöbb eredeti építészeti elemet megőrző, gótikus téglavára, amelyet a végvári harcok időszakában épült, kiterjedt külső védművei miatt az ország fővárai között tartottak számon. A közelmúltban fejeződött be a vár 3D-s, digitális, történeti rekonstrukciójának megalkotása, amely alapján már animációs filmek és egy dioráma is elkészült. Liska András előadásában a rekonstrukciós filmek és a dioráma elkészítésének szakmai rejtelmeibe, a rendelkezésre álló forrásanyag és a régészeti eredmények feldolgozásának részleteibe avatja be az érdeklődőket. Előadása egyébként a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsornak is a része.

A folytatásban többek között szerepel prezentáció a Himnusz történetéről, a legyezőnyelvről, a gyulai festészet múltjáról és jelenéről, Erdős Kamill cigánykutató munkásságáról és a gyulai királylátogatásokról.

Az idei előadásokat a Gyula Televízió közreműködésével rögzítik; azokat a tévé lineáris adása mellett – a múzeumot is működtető – Erkel Ferenc Nonprofit Kft. online felületein lehet utólag is megnézni.

További programok »

FEL