Nagy közös gitározás az autizmussal élőkért a Csabagyöngye Kulturális Központban

2024. április 2. 20:31 | Csiffáry Zsuzsanna

A 25 éves Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány idén is csatlakozott az autizmus világnapjához. Ebből az alkalomból hosszú évek óta Békéscsaba egy ikonikus épülete kék fénybe burkolózik ezen a napon, így felhívva a figyelmet a spektrumzavarral élők kihívásaira, valamint arra, hogy nélkülözhetetlen a feléjük irányuló támogatói attitűd gyakorlása.

2007-ben az ENSZ jelölte ki ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmet az autizmusra, az autizmus-spektrumzavarra. Szántó Tamás, az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke és az Esély Pedagógiai Központ munkatársai is nagy figyelmet fordítanak a viselkedés és magatartási problémák, valamint az autizmus-spektrumzavar kezelésére. Az elnök hangsúlyozta: az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amelynek tünetei kihatnak a társas kapcsolatokra, az egyéni gondolkodásra, illetve a kommunikációs és szociális készségek területén jelentkeznek, ezek pedig ez egész életükben végigkísérik az autizmussal élőket.

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu

 

Kedden este az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány vezénylésével tartották meg a XIII. Nagy Közös Gitározást a Csabagyöngye Kulturális Központban. Mielőtt a közel száz zenész megpengette volna hangszerét, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Hevesi Imre előadóművész, zenetanár eddig minden alkalommal csatlakozott a programhoz. Mint fogalmazott: nagyon fontosnak tartja, hogy nagy türelemmel és empátiával legyünk embertársaink, különösen az autizmussal élők felé. 

 

Galéria

A koncert az AUT-PONT Alapítvány elnökének vezetésével zajlott, aki a behir.hu-nak is elmondta miért tartja nélkülözhetetlennek a április 2-ai rendezvényeket. 

– Békéscsabán 2011 óta igyekszünk az alapítvánnyal olyan programot szervezni ezen a napon, amelynek az a célja, hogy minél több embernek minél több csatornán beszélhessünk arról, hogy a szűkebb környezetünkben is fontos az, hogy figyelmet fordítsunk az autizmussal élő társainkra – fogalmazott Szántó Tamás.

A koncert közben a járókelők az intézmény kerengő termében egy kiállítást tekinthettek meg, egy olyan alkotótól, aki szintén autizmussal él. 

 

Galéria

 

Az elnök kihangsúlyozta, hogy az emberek a megfelelő ismeretek mentén támogató hozzáállással hozzásegíthetik az autizmussal élőket a minőségibb élethez.

– A neurodiverzitás figyelembe vételével beláthatjuk, hogy akár bőrszín, magasság, testsúly, akár hangulati elemek mentén nagyon sokfélék vagyunk. Ebben a sokféleségben például az autizmusban érintett társaink is megjelennek. És ha külső környezetben megjelenik a támogató attitűd, akkor az autizmussal együtt élők, később képesek lesznek szándékaik, gondolataik megjelenítésére –  tette hozzá.

Fotó: Bere Mátyás

További programok »

Itthon

Feri és a kutyák

Egy nagyon bájos mini riportfilmet készített a közelmúltban a Duna TV a békéscsabai Zuh Ferenccel (Sic! – általában a fővárosban ezt a vezetéknevet német kiejtéssel mondják; lehet, hogy nekik van igazuk); tehát Such Ferenc mesélt a kezdetektől (is).
15:47
FEL