Április 2-a az autizmus világnapja!

2021. április 2. 16:22 | Csiffáry Zsuzsanna

2007-ben az ENSZ kijelölte ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus-spektrumzavarra. Szántó Tamás az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke és az Esély Pedagógiai Központ munkatársai is nagy figyelmet fordítanak a viselkedés és magatartási problémák, valamint az autizmus-spektrumzavar kezelésére.

Ha április 2-a, akkor minden kékbe öltözik a világon. 2007 óta ezen a napon ünnepeljük az autizmus világnapját. Ebben az évben az ENSZ kijelölte ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, ami több tízmillió embert érint a Földön. Az Autizmus Világnapja kapcsán ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Idén is elmaradnak a nyilvános események a járvány miatt, de így sem feledkeztek meg erről a napról. Szántó Tamás, az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amelynek tünetei kihatnak a társas kapcsolatokra, az egyéni gondolkodásra, illetve a kommunikációs és szociális készségek területén jelentkeznek, ezek pedig ez egész életükben végigkísérik az autissal élőket. Hozzátette, hogy idén is rendhagyó a világnap, az Autisták Országos Szövetsége a Különleges életek című filmmel hívja fel a figyelmet idén az autizmus-spektrumzavarra. A filmet az Autizmus Alapítvány, az Autistic Art Alapítvány, az Autisták Országos Szövetsége és Czető Roland közösen ajánlja megtekintésre.

– Szakembereink segítségével tanácsadási és közösségi alkalmakat szervezünk a szülők számára, de most ezt is másképpen tudjuk kivitelezni a járványügyi szabályok miatt, illetve igyekszünk a társadalom minél több szereplője számára testközelbe hozni azokat az információkat, amelyek szükségesek az autizmussal élő társaink élethelyzetének megértéséhez, elfogadásához – fogalmazott az alapítvány elnöke.

Az Esély Pedagógiai Központ nagy figyelmet fordít a viselkedés és magatartási problémák, valamint az autizmus-spektrumzavar kezelésére. Fábián Dalma gyógypedagógus úgy fogalmazott, hogy a kommunikációs nehézségeiket kell figyelembe venni. Ugyanakkor fontos figyelni arra is, hogy egyszerű, konkrét utasításokat fogalmazzunk meg számukra.

Börcsökné Kovács Katalin gyógypedagógus arra tért ki, hogy az autizmus egy kognitív fejlődési zavar, ami a központi idegrendszer eltérő fejlődése következtében alakul ki. Az intézményben jelenleg hat, autizmussal élő gyermekeket foglalkoztató csoport van.

Szabó Éva, az intézmény vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben valakiben felmerül kérdés az autizmussal kapcsolatban, keressék fel az intézmény szakembereit.

A Különleges életek című filmet

"> itt tekinthetik meg! 

 

További programok »

Itthon

FEL