Kárfelszámoláshoz használható eszközöket kap 12 Békés megyei mentőszervezet

Országosan kétszáz önkéntes mentőszervezet jut kárfelszámoláshoz használható eszközökhöz, járművekhez és egyéni védőfelszerelésekhez a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával. Békés megyében 12 mentőszervezetet kap ilyen berendezéseket.  A mentőszervezetek képviselői a projekt első ütemében beszerzett áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon vehették át szombaton.

 

 

Az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló kárfelszámolási eszköztámogatás mértéke országosan 1,5 milliárd forint. Békés megyében leginkább a vízkár és viharkár elhárításhoz igényeltek eszközöket. 8 települési, 3 járási és egy megyei mentőcsoport kap szivattyúkat, illetve agregátort – tájékoztatott Haskó György tűzoltó alezredes, megbízott megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes.

A modern, egyenként 300-400 ezer forint értékű eszközök használatához képzés is társul. Békés megyében összesen 28 kárelhárításhoz szükséges eszközt adnak át egy éven belül. Érkeznek még védő-, világítóeszközök és utánfutók is, hogy ezek a berendezések mobilizálhatóak legyenek. A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját – hangsúlyozta Haskó György.

A kárfelszámoláshoz szükséges eszközöket a Békés Megyei Polgári és Katasztrófavédelmi Szövetség nyerte el a pályázaton és ők adják tovább az önkéntes mentőcsoportoknak. Az ünnepségen a szövetség elnöke, Lipták István nyugállományú tűzoltó alezredes elmondta: külön örül annak, hogy az első három eszközt épp a március 1-i, polgári védelmi világnaphoz kapcsolódóan tudták átadni.

Megosztás:

Címke: , , , , ,