Hétfő estig is eltarthat a viharkárok felszámolása Békéscsabán

2019. július 29. 17:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A vasárnapi viharok után több mint 340 bejelentés érkezett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, a káresemények több mint felét hétfőn délre már felszámolták. A kidőlt fák sok helyszínen okoztak anyagi kárt, de személyi sérülés nem történt a vihar miatt. Békéscsabán a környező városok hivatásos és önkéntes tűzoltó egységei is segédkeznek a munkálatokban.

A vasárnapi vihar következtében keletkezett károk felszámolásához néhány órán belül országszerte összesen csaknem nyolcszáz alkalommal riasztották a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat, akiknek főként kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongált tetőszerkezetek és az elöntött pincék adtak munkát. Hétfő reggelre az egységek a károk nagy részét felszámolták vagy enyhítették, Kiskőrös és Békéscsaba térségében azonban még mintegy száznegyven helyszínen van szükség beavatkozásra – írja a katasztrofavedelem.hu.

Békéscsabán a vihar leginkább, a Berzsenyi, a Szőlő utcákban és a Lencsési-lakótelepen pusztított, ahol a viharos szél több helyen még a panelházak szigeteléséhez előkészített építőanyagokat is lesodorta a tetőről az ott parkoló autókra.

A katasztrófavédelem munkatársai éjszaka is dolgoztak a veszélyes helyzetek és károk felszámolásán. A békéscsabai és a környező településekről érkezett tűzoltók hétfőn reggel tovább folytatták a viharkárok elhárítását.

– A vasárnapi viharok után több mint 340 bejelentés érkezett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A kidőlt fák anyagi kárt okoztak, de személyi sérülés nem történt a vihar miatt. Kilenc településen vonult át a vihar, amely leginkább Békéscsabán, Gyulán, Mezőberényben és Sarkadon okozott problémát. Békéscsabán a teljes vonulós állomány dolgozott. Emellett a mezőberényi hivatásos tűzoltóktól, illetve valamennyi tűzoltóságról érkeztek segítséget nyújtani a megyeszékhelyre. Sőt több önkéntes tűzoltó egyesület is megjelent, többek között a sarkadiak, a füzesgyarmatiak, a békésiek, csorvásiak, tótkolmósiak. Jelenleg is folynak a kárfelszámoló munkálatok – tájékoztatott Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

A viharkárok felszámolása akár hétfő estig is eltarthat Békéscsabán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban továbbra is előfordulhatnak a vasárnapihoz hasonló, felhőszakadással és viharos széllel érkező zivatarok Békés megyében.

 

Galéria

 

FEL