Áramfejlesztő aggregátorral bővült a tűzoltóság eszközkészlete

2019. február 22. 06:33 | Gyemendi Réka

Eszközátadó rendezvényt tartottak a Békés Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságán csütörtökön. Már 3 éve hagyomány, hogy a Békés Megyei Önkormányzat a katasztrófavédelem feladatellátását különböző eszközökkel támogatja. A most átadott aggregátor a kárhelyszíni tevékenység áramellátását tudja biztosítani.

 

 

Zalai Mihály a rendezvényen elmondta: ez alkalommal egy inverteres áramfejlesztőt vásároltak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság számára, melynek értéke 300 ezer forint. Ez az eszköz az eltűnt személyek esetében a keresőeszközök feltöltését szolgálja, ennek köszönhetően folyamatos lehet a keresés.

– Harmadik éve minden évben 1 millió forintot különítünk el a költségvetésükben arra, hogy segítsük a katasztrófavédelem a tűzoltóság és a mentők munkáját. Az összeget három felé osztva szakmai szervezetek között, eszközök beszerzésére fordítjuk – ismertette a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke.

Tavaly a mezőkovácsházi tűzoltóság számára biztosítottak 12 ágyat, amely az ott dolgozók kényelmét szolgálja. Zalai Mihály hozzátette: 2019-ben is döntöttek a támogatásról, így várhatóan az év második felében egy másik kapitányság munkáját tudják majd segíteni.

 

Kép: Kovács Dénes

 

Lipták István, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta: ilyen kis teljesítményű aggregátorral még nem rendelkeztek, amelyről mobiltelefonok, laptopok is tölthetők. Ezelőtt az eszközök akkumulátorának töltését a gépjármű szivargyújtóról oldották meg, amelyről egyszerre csak egy eszközt lehetett árammal ellátni. Erre az áramfejlesztőre sortöltőt tudnak helyezni, így a terepen végzett munka alkalmával is folyamatosan tudják biztosítani a munkaeszközök árammal való ellátottságát.

Haskó György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a táska aggregátor bármilyen körülmények között biztosítani tudja a terepi törzsvezetések munkáját, hiszen egy olyan könnyű eszközről van szó, amelyet egy személyautó is el tud vinni. Ezen felül kis fogyasztású és csendes. Hangsúlyozta: ha esetleg további fejlesztésekből még több eszközt tudnak majd vásárolni, akkor azokkal össze is tudják ezt kötni, így még nagyobb teljesítményre lesznek ezáltal képesek.

 

 

További programok »

Itthon

Magasabb béreket és biztonságosabb közlekedést is jelenthet az új út

Októberben adhatják át az M44-es első ütemében megvalósuló Kondoros–Tiszakürt közötti 62 kilométeres szakaszt. A gyorsforgalmi út Békés megye egyik legfontosabb beruházása. Várhatóan 2020-as befejezésével, egy órával rövidül majd a Budapest–Békéscsaba közötti utazási távolság. Fellendülő gazdasági életet, magasabb béreket és biztonságosabb közlekedést remélnek az úttól a térség lakói.
09:47
FEL