Eltűnt diákok a téglagyárban

2017. április 19. 18:35 | Zsíros András

Eltűnt személyek felkutatása, egészségügyi mentés, mobilgát-építés – többek között ezeket a feladatokat kellett elvégeznie a katasztrófavédelem hivatásos és civil egységeinek azon a közös gyakorlaton, amelyet szerdán tartottak egy békéscsabai gyártelepen. A Magyar Polgári Védelmi Szövetség szervezte bevetésen a Körös Mentőcsoport, a sarkadi Pelikán Mentőcsoport, a polgárőrség, valamint a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei vettek részt.

 

A Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola diákjai is részt vettek a gyakorlaton, ők játszották azokat az eltűnt személyeket, akiket kutyákkal és drónnal igyekeztek megtalálni a Körös Mentőcsoport tagjai. A gyakorlat egy termelésen kívüli üzemcsarnokban zajlott, ahol az ipari környezet különleges odafigyelést igényelt a szakemberektől.

Haskó György tűzoltó alezredes, a Körös Mentőcsoport parancsnoka elmondta, egészen más feladat ez, mint városias vagy nem lakott környezetben keresni. Itt ugyanis minden lépésükre figyelniük kell, hiszen balesetveszélyes területen gyakorolnak.

Hasonló feladatot kellett végrehajtania a mentőcsoport tagjainak néhány évvel ezelőtt, amikor egy gázrobbanás következtében összedőlt lakóház romjai alatt kerestek személyeket. A kutatás akkor is sikerrel járt.

A személykeresés mellett egészségügyi mentés és mobilgát-építés is szerepelt a feladatok között.

A különböző szervezetek együttműködésének próbája a Sarkadi Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára egyúttal minősítő gyakorlat is volt, amelyet sikerrel végeztek el.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL