Karanténba került? Az önkormányzatok segítenek!

2020. október 31. 17:32 | Tóth Bianka

A tavaszi pandémiás időszakban az önkormányzatok segítették a karanténban lévőket, illetve az időseket, akikről nem tudott közeli hozzátartozó gondoskodni. Ahogyan országosan, úgy megyénkben is növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az önkormányzatok - a tavaszi hullámmal szemben - most nem kapnak pontos tájékoztatást a karanténba került személyekről.

Tavasszal több városvezetés és szervezet segítette azokat az időseket, akik önkéntesen karanténba vonultak, kerülve ezzel a közösségi érintkezéseket. Így jött létre többek között a megyei összefogás, de az önkormányzatok is segítő kezet nyújtottak az arra rászorulóknak. Jelenleg a járvány második hullámában a napi adatok azt bizonyítják, hogy a koronavírus terjedése folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a korábbi gyakorlattal szemben az önkormányzatok már nem kapnak pontos tájékoztatást a karanténba került személyek nevét és elérhetőségét illetően. Éppen ezért, akinek szüksége van segítségre, annak jeleznie kell azt a helyi önkormányzat felé .

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt a tájékoztatást adta, hogy  június 18-ától megszűnt a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet megszűnésével párhuzamosan a kormány az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be.  Akit a hatóság járványügyi megfigyelés alá helyez, az a járványügyi megfigyelés időtartama alatt - többek között - köteles az otthonában tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Amennyiben valakinek ezidő alatt segítségre (pl. bevásárlás, gyógyszerkiváltás, étel biztosítása) van szüksége, az a Polgármesteri Hivatal munkatársaitól tud segítséget kérni a 66/523-838 telefonszámon vagy a szocialis@bekecsaba.hu email címen. A veszélyhelyzet megszűnése óta eddig 3 fő igényelte az ellátást. Jelenleg nincs olyan személy Békéscsabán, aki hatósági házi karantén miatt kért volna ellátást.

Szarvason a polgármester a Szarvasi Rendőrkapitányság együttműködését kéri. Babák Mihály arra kéri a rendőrség munkatársait, hogy az ellenőrzések során hívják fel az érintettek figyelmét arra, hogy amennyiben szükségük van rá, kérjék a hivatal segítségét. Ezt a Szarvasi Polgármesteri Hivatal Titkársága számára jelezheti a 66/311-122-es telefon 116-os mellékén.

Gyulán is lehet segítséget kérni a városvezetéstől. Görgényi Ernő, a város polgármestere arra hívja fel a helyiek figyelmét, hogy a 65 év felettiek vagy azok, akik magukról gondoskodni nem tudnak, a 66/526-851-es telefonszámon kérhetnek segítséget. Mindemellett a város ingyenesen biztosít mosható, többször használható maszkokat a gyulai lakosok számára, 4 féle méretben. 

FEL