Vármegyei kitekintő: így választottak Békésben

2024. június 10. 12:15 | Fajó Attila

Véget ért a 2024-es helyi önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi önkormányzati választás hazánkban. Ez a hármas különlegessé tette az idei voksolást, alábbi írásunkban Békés vármegye politikai térképét tekintjük át régiós bontásban, az önkormányzati választások eredményeire fókuszálva.

Békés vármegyében 225 153 választópolgár volt jogosult arra június 9-én, hogy voksoljon a helyi önkormányzati választásokon a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ezt végül 124 146 fő tette meg, a választók 55,14 százaléka élt állampolgári kötelességével. Ebből érvényes szavaztot 119 164-en adtak le. A vármegye 75 települése közül a járási központok adataiból szemezünk a következőkben.

A békési járásban, Békésen Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) újrázott, bár erről kereken 100 szavazat döntött Madzagfalván. Itt összesen (a polgármesterrel együtt) a FIDESZ - KDNP - JÖBPK 8, a Mi Hazánk 2, a Békési Ipartestület 2 mandátumot szerzett.

Békéscsabán Szarvas Péter, a Hajrá Békéscsaba polgármesterjelöltje tölti be újra az eddigi tisztségét, fölényes győzelmet aratva többi induló társával szemben. A megújuló testület felépítéséről itt írtunk részletesebben.

Gyomaendrődön az eddigi városvezető, Toldi Balázs függetlenként indult a polgármesteri címért, szignifikáns különbséget mutatott fel az össezgyűjtött szavazatok számában a többi induló félhez képest. A Körösök Vidékéért Egyesületnek 6, a FIDESZ - KDNP-nek pedig 5 képviselője lesz a képviselő-testületben.

Gyulán Görgényi Ernő pogármester (Fidesz-KDNP) megszerezve az érvényes szavazatok több, mint 49 százalékát továbbra is hivatalban marad a fürdővárosban. A FIDESZ - KDNP ezzel együtt 10, a Városbarátok 2, a MARÉG 2, a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett.

Mezőkovácsházán jelentős változásokat hozott a helyi önkormányzati válsztás, Farkas Norbert független polgármesterjelölt szoros küzdelemben verte meg a korábbi városvezetőt, Csepreghy Elemért. Itt ráadásul csak független képviselők alkotják majd a grémiumot.

Orosházán is jelentős változás történt a városvezetésben, Raffai János, a Válaszd Orosházát!, a DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd-Zöldek támogatásával megszerezte a szavazatok többségét, míg az eddigi városvezető, Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) csupán kompenzációs listán jutott a testületbe. A Válaszd Orosházát! - DK - Momentum - MSZP - Párbeszéd- ZÖLDEK összesen 6, a FIDESZ - KDNP szintén 6, a Közösen Orosháza Városáért 2, míg a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett.

Sarkadon  Mokán István, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje tetemes fölénnyel (82,68 százalék) nyerte meg a helyi önkormányzati választást, ezzel a harmadik választási ciklust kezdheti meg. A testületben egyébként 7 FIDESZ - KDNP-s és 2 független képviselő kezdheti meg a munkát ősszel.

Szarvas város történelmében is új fejezet nyílt azzal, hogy Hodálik Pál nyerte el a polgármesteri címet a Fidesz-KDNP jelöljeként. Itt Babák Mihály 1998 óta dolgozott a városvezetés élén, az idei választáson azonban már nem indult. A FIDESZ - KDNP-nek 8 képviselője lesz, a You-Klub-nak 2, és szintén két független képviselő ülhet a testületbe. 

Végül, de nem utolsó sorban Szeghalmon marad Macsári József, aki függetlenként, magabiztosan megszerezte az érvényes szavaztok 77 százalékát.

További programok »

FEL