Kanadában már múzeumlátogatást is írhatnak receptre az orvosok

2019. június 28. 06:08 | behir

A montréali Szépművészeti Múzeum tavaly november óta fogad olyan pácienseket és családtagjaikat, akiknek kezelőorvosa előírta a „múzeum- és művészetterápiát”.

A kultúra és a művészetekkel való találkozás csodákra képes a mentális problémákkal közdő betegeknél, és egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a művészetterápia jól hat a fizikai egészségére is. Kanadában ebből a tapasztalatból egy eddig példa nélküli kezdeményezés született: az orvosok ingyenes múzeumlátogatást is írhatnak fel a legkülönbözőbb betegségekben szenvedő pácienseiknek, legyen az akár depresszió, cukorbetegség vagy más krónikus betegségek.

Évi 50 ingyenes múzeumlátogatást rendelhetnek el a kanadai orvosok a program keretében.

Míg a 20. században a sport volt az elsődleges megelőzési és kezelési mód mind a mentális, mind az egyes krónikus betegségek terén, addig úgy tűnik, a 21. században már a kulturális élmények jutnak hasonló, gyógyító szerephez, amelyet már több egészségügyi szakember és kórházak is felismertek. 2012-ben a New York Times például írt arról a harlemi kórházról, amelynek helyreállították a falfestményeit, hogy ezzel is segítsék a betegek gyógyulását. Egy egészségügyi szempontokra specializálódó építész elmondta, hogy tapasztalatai szerint a művészet sokkal komolyabb eszköz lehet az orvostudomány számára, „mint bármely radiológiai eszköz vagy szike”.

Az innovatív intézmény létrehozott egy olyan közösségi teret, amelyben egy művészetterapeuta felügyelete mellett a látogatók saját maguk is alkothatnak, elősegítve az orvos-beteg kommunikációt. Ezzel ráadásul pontosabb eredményekhez is vezetik a szakembereket.

 

Forrás: World Economic Forum, Magyar Múzeumok OnLine, papageno.hu

További programok »

Kultúra

Lezárult egy népművészeti közösségfejlesztő projekt Békés megyében

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület sajtótájékoztatót tartott pénteken Békéscsabán, a Kornélia Étteremben. A rendezvényen a "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című, lezárult projektet mutatták be, valamint egy, a projekthez kapcsolódó pályázatot is ismertettek.
11:39
FEL