Júniusban ismét a komolyzenéé a főszerep Békésen

2018. június 6. 12:07 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén is két hetet szentelnek a komolyzenének Békésen. Hangversenyek, kórustalálkozó, vonószenekari tábor és fuvolakurzus – csak néhány a huszonöt júniusi programból. Június 16-án kezdődik a negyvenkettedik Békés-tarhosi Zenei Napok.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyével indul hivatalosan is az esemény június 17-én, ahol elismert hazai művészek lépnek fel. A kéthetes sorozat kiemelt célja, hogy békési kötődésű zenészek is bemutatkozzanak, de a kiváló művészek mellett, idén a fiatalok is lehetőséget kapnak.

– Nagyon sok tehetséges gyerek van  Békésen - akár néptáncos, akár zenész - és nagyon sokan tanulnak tovább különböző zeneművészeti szakközépiskolákban országszerte, a zeneakadémián, vagy éppen mennek külföldön zenei pályára. A számukra is szeretnénk fellépési lehetőséget biztosítani. Így idén hosszú évek után újra megrendezzük a volt növendékeink koncertjét - emelte ki Bagoly László, a fesztivál művészeti vezetője.

Az esemény Gulyás György emlékét ápolja, aki 1946-ban indította el az első állami énekiskolát Tarhoson, amely a Kodály-zenepedagógiai módszert követte. Ő szervezte meg 1976-ban az első zenei napokat. A szervezők az alapítóra emlékeznek a „Szép Magyar Beszéd” olvasótáborral is.

– Gulyás György a zene tanulása mellett nagyon fontosnak tartotta azt, hogy a gyermekeket a szép magyar beszédre is neveljük. Innen jött a „Szép Magyar Beszéd” olvasótábor ötlete. A tábornak kiemelt szerepe van abban, hogy a kiemelkedő tanulmányi eredményű Békés megyei diákokat a minőségi olvasási élményhez juttassa, és megszerettesse a szép magyar beszédet a fiatalokkal - hangsúlyozta Végváry Edina, az Alapítvány a Megújuló Tarhosért képviselője.

Az olvasótábor mellett fuvolakurzus és vonószenekari tábor is várja a fiatalokat. A szervezők ugyanakkor a békési közönségnek is biztosítanak számos programot, melyek közül 17 ingyenes.

– Nemcsak komolyzenét fogyaszthat a közönség, lesz népzene is, illetve színházi bemutatók, előadások, sőt a balett felé is nyitottunk idén. A repertoár pedig mindig új - mondta el Túri Andrea fesztivál igazgató.

A programsorozat zárásaként néptáncgála, Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó és a Csík zenekar koncertje szórakoztatja majd az érdeklődőket.

A részletes programot ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

További programok »

FEL