A zene rendeltetése belső világunk megismerése

2016. június 12. 06:00 | Laczkó Viktória

Kórustalálkozó, hangversenyek, Szép Magyar Beszéd Olvasótábor. Júniusban kezdődik hazánk egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja, a Békés-tarhosi Zenei Napok. Az esemény két héten keresztül várja a zenekedvelőket.

Minden évben két hét a komolyzenéről szól Békésen. Az egyik legrégebbi múltra visszatekintő fesztivál gyökerei egészen 1946-ra nyúlnak vissza, Gulyás György ekkor indította el a Tarhosi Énekiskolát. Az rendezvényt a mai formájában 40 éve rendezik meg. - Egy hármas tagolásra épül, hangversenyek, koncertek, kurzusok és egyéb kísérő rendezvények. Így a hangversenyek sorából kiemelkedik a nyitó hangverseny, amit a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar fog adni. - fogalmazott Koszecz Sándor fesztiváligazgató.

A zene mindenkié – Kodály Zoltán e gondolata itatja át a Békés-tarhosi Zenei Napok elnevezésű komolyzenei fesztivált. A Tarhosi Énekiskola 2016-ban felkerült a Magyar Értéktárba. A polgármester szerint az iskola hagyományát őrizni és erősíteni kell. - Egy olyan dologról van szó, ami a magyarság kincse. Elhangzott itt, hogy a Magyar Értéktárba bekerült, az énekiskola a Hungarikumok közé emelésének a küszöbén áll - mondta el Izsó Gábor polgármester. 

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ebben az évben is törekedtek a szervezők olyan művészeket meghívni a fesztivál fellépői közé, akiknek kapcsolódási pontjaik vannak Békéssel. Bagoly László, művészeti vezető szerint Békés megye bővelkedik tehetséges emberekben, így nincs nehéz dolgunk megtalálni azokat, akikből zenészek lettek.- Ez volt az elsődleges szempont, hogy olyan embereket mutassunk meg, akik a megyéhez kötődnek. valamint a másik elv, hogy olyan emberek jöjjenek el Békésre, akik valamilyen módon érdekesek. Ilyen érdekes ember a Mészáros János Elek is, aki 2012-ben megnyerte a Csillag Születik tehetségkutató műsort.”

A komolyzenei fesztivál egyik kiemelkedő programja a kórustalálkozó lesz, mely idén Gulyás György 100. és a zeneiskola megalapításának 70. évfordulója alkalmából most az énekiskola egykori kastélyparkjában lesz. Kodály Zoltán két tanítványa is érkezik a rendezvényre.Végváry Edina üzletfejlesztési vezető azt a tájékoztatást adta, hogy Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes édesanyja, Sebestyénné Farkas Ilona – Mona néni – magának a kórustalálkozónak a főszervezője. Ő a Hunyadi Véndiák Kórus karnagya és ezen túl nagyon sok nemzetközileg híres kórus fog még a Hunyadi Véndiák Kóruson kívül ellátogatni Békésre. Rozgonyi Éva is, aki a szegedi Bartók Béla Nőikar karnagya.

A szervezők a Gulyás György által indított Szép Magyar Beszéd Olvasótábort is megszervezik, ahová az irodalomra fogékony 5.-7. osztályos tanulókat várják. A rendezvény 9 helyszínen június 19-től július 3-ig várja a zenekedvelőket.

FEL