Jövőre elkezdődhet a Fürjesi úti elkerülő építése

2018. július 11. 17:22 | Papp Ádám Sándor

A közeljövőben elkezdődhetnek a Fürjesi úti elkerülő kivitelezési munkálatai, hiszen a szakemberek megkapták a szakaszhoz tartozó útépítési engedélyeket. A tervek szerint az elkerülő út a mezőgazdasági járművektől tehermentesítheti Békéscsabát, de a Dél-békési városokat is beköti az országos közúthálózatba.

 

 

A Fürjesi út a Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza és Battonya irányából érkező jelentősebb mezőgazdasági forgalmat a jelenlegi 44-es útra, a későbbiekben pedig az M44-es gyorsforgalmi útra tereli majd anélkül, hogy a megyeszékhely belterületét érintené. A tervek szerint a Fürjesi útnál körforgalmat alalítanának ki, ahonnan a 135-ös vasútvonalon keresztül visz majd az út és a 47-es számú főútnál egy másik, újonnan építendő körforgalomba csatlakozna.

– A fejlesztéssel egy másodrendű külterületi főút jön létre, melynek 444-es lesz a száma és amellyel 8,1 kilométer országos közút jön létre. Közel 10 kilométer hosszú szervíz út épül, hol jobbról, balról vagy ahol indokolt, ott mindkét oldalról. Ezen felül mintegy 3 kilométer kerékpárút is megvalósul a szakaszon – hangsúlyozta Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője.

Az elkerülő megépítését 2016-ban Békéscsaba önkormányzata szorgalmazta. Ennek a kezdeményezésnek az eredményeként a Modern Városok Programban kormánydöntés rendelte el az összekötő szakasz előkészítését.

– Nem csak Békéscsaba számára fontos az elkerülő megépítése, hanem a Dél-békési települések szempontjából is, hiszen a Fürjesi összekötővel a gyorsforgalmi úthálózatot úgy lehet majd elérni, hogy nem kell keresztül utazni Békéscsaba belterületén, gondoljunk csak a Szabolcs utca túlterheltségére – emelte ki Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó.

A tervek szerint a jövő év elején választják ki a kivitelezőt, az autósok pedig 2021 végén vehetik használatba az elkerülőt.

További programok »

Fejlesztéspolitika

M44: Jó ütemben halad a Békéscsaba és Kondoros közti szakasz beruházása

A Békéscsabát és Kondorost összekötő szakasz már 60 százalékban kész van – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója hétfőn. A szakemberek az M44-es gyorsforgalmi út 17,6 kilométeres részén többek között bemutatták a két városból induló csomópontokat, illetve vázolták a beruházás előrehaladásait is.
2019. november 18. 14:18
FEL