Jobbik: Takarékos működésre kell berendezkedni

2016. február 1. 16:40 | Mikóczy Erika

A Jobbik közgyűlés utáni tájékoztatóján Szabóné Kocziha Tünde a kormány betelepítési kvóta ellen tett lépéseit támogató önkormányzati határozattal kapcsolatban fejtette ki véleményét, de beszélt a költségvetés első olvasatáról és a gerlai kastélyról is.

– A kormány az ország valamennyi önkormányzatának a támogatását kérte, azzal az indokkal, hogy a kvóta elleni tiltakozását még nagyobb súllyal képviselhesse az Európai Unióban. A Jobbik egységes határozat-kiegészítést terjesztett be, és a kérdést még szigorúbban szabályozná. Határozat-kiegészítésünkben a befogadó állomások, regisztrációs pontok létesítése ellen tiltakozunk, és elutasítjuk, hogy harmadik országbeli állampolgárt kötelezően alkalmazni kelljen a közfoglalkoztatási programokban – szögezte le Szabóné Kocziha Tünde.

A költségvetés első olvasatával kapcsolatban a képviselő kiemelte, hogy a város adóerő-képességének növekedése miatt komoly forráselvonásokra kell számítani, 200 millió forinttal kap kevesebb állami támogatást a város, mint tavaly.

– A tervezett kiadások 700 millióval haladják meg a bevételeket, amelyre még nincsen meg a fedezet. Ha hozzátesszük, hogy a tervezetben az eddig le nem hívott fejlesztési hitel és egy újabb fejlesztési hitel is szerepel, a forráshiány már 1,4 milliárd forintra emelkedik, amelynek felére fedezetet kell találni – mondta Kocziha Tünde, hozzátéve, hogy takarékos működésre kell berendezkedni, és növelni kell a bevételeket.

Pozitívumként említette viszont, hogy nem lesz adóemelés, nem vet ki új adónemeket a város, és hogy a megkezdett és tervezett fejlesztések finanszírozása benne van a tervben. Ugyancsak a pozitívumok között említette a 2 milliárdos út- és járdafelújításokat, valamint azt is, a tavalyinál többet szán a város az önként vállalt feladatokra, például kultúrára, sportra, oktatásra.  

A gerlai kastéllyal kapcsolatban a képviselő megjegyezte: nagyon nehéz problémával állunk szemben, hisz az elmúlt években nem volt pályázati forrás a felújításra. Mint mondta, a gerlai lakosok összefogtak a kastély környezetének rendbetételéért, és az ő közreműködésüknek is köszönhető, hogy koncentráltabban keresik a megoldásokat ez ügyben.

FEL