Kocziha Tünde: nem tudunk közösséget vállalni Szarvas Péterrel

2019. október 10. 17:30 | behir

Sajtótájékoztató keretében, választás előtti kampány-összefoglalót tartott a Békéscsabai Ellenzéki Összefogás csütörtök délután, a Jobbik Kiss Ernő utcai székházában.

Dancsó Tibor, a Békéscsabai Ellenzéki Összefogás polgármesterjelöltje elmondta, hogy a közösségi hálóra több feltöltött videószpoton keresztül mutatta be, főleg a lakosság meglátásaira alapozva a programját. A videókban nem vállalt semmi olyat, ami teljesíthetetlen; a felvételek több mint 100 ezer megtekintést produkáltak.

– Azt vettük észre, hogy  több saját cége van a városnak – folytatta –, amelyek veszteségesek. Úgy gondoljuk, ezeket a vezetőket le kell cserélni és a gazdaságosság jegyében mindenképpen vállalkozói szellemű embereket kell a helyükre ültetni.

Csonki Dávid, a PM békéscsabai elnöke mint a szövetség utcai koordinátora számolt be arról, hogy aktivistáik közel 500 órát töltöttek az utcán, így ismertetve meg mind a 12 jelöltjüket. Hozzátette, ami felháborította az embereket, az a plakátháború. Mindezzel kapcsolatban tett egy feljelentést, majd felolvasta a rendőrség határozatát, miszerint nem számít bűncselekménynek az, ha letépkedik, leszakítják, akár összetörik vagy ellopják a táblákat. Összesen 300 plakátot tettek ki, ebből 250-et ért rongálás.

Kocziha Tünde, a Jobbik választókerületi elnöke először az összefogás egységéről beszélt – „egy nagyon jól együttműködő csapatként dolgoztunk” – jegyezte meg. 

– Mindenképpen fontos összegezni – folytatta –, hogy a 2018-as választás után óriási társadalmi nyomás nehezedett ránk. Én magam gyakorlatilag másfél éven keresztül hallgattam a választóktól, mert nem fogott össze az ellenzék. Már akkor is eredménytelennek bizonyult minden próbálkozás. Továbbá mindannyian nagyon sok vádat kaptunk, hogy elvesztettük az identitásunkat, többek között engem megvett a Gyurcsány, őket más… de nem erről van szó: mindenki maradt az elvei mellett, de tiszteletben tartjuk egymást. Ugyanis itt mindenkit egy cél vezérel, hogy a fideszes túl hatalmat igyekezzünk megdönteni – összegzett Kocziha Tünde. 

– A mi legfontosabb elvünk az volt – húzta alá –, hogy feddhetetlenek legyenek azok a képviselőjelöltek, akik a mi csapatunkban indulnak – mondta a jobbikos választókerületi elnök, aki arra is kitért, hogy a sajtó képviselői előtt nem ismeretlen az tény, hogy még a nyár derekán azt mondta, hogy Szarvas Pétert támogatja. – Ennyi idő távlatából azt tudom mondani – tette hozzá –, hogy az isteni gondviselés rendezte úgy, hogy ez másképp alakult.

És hogy miért mondom ezt? – tette fel a kérdést, majd nyomban meg is válaszolta: a politika olyan, hogy egyik nap feketének lát valamit, a másik nap pedig kiderül, hogy az fehér. Vagy fordítva. Történnek érdekes fordulatok, és ahogy látjuk, elég egy hangfelvétel, egy videó és egy polgármesterről kiderül, hogy az a köztiszteletben álló ember egészen más megítélés alá kerül. Sajnos Békéscsabán is az elmúlt napokban több információ látott napvilágot, amely azt támasztja alá: részemről a legjobb döntés volt, hogy Dancsó Tibor mellé álltam.

„A sajtótékoztató előtt olvastam egy nagyon friss hírt – folytatta –, amely szerint a Hajrá Békéscsaba Egyesület egy olyan emberrel van nagyon szoros kapcsolatban, aki ellen bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indult. Nem is akármilyen eljárás: az illető július óta van előzetes letartóztatásban. Ez az ember olyannyira közel áll a Hajrá Békéscsaba Egyesülethez és Szarvas Péterhez, hogy a botrány kirobbanásáig, addig, amíg nem történt meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal házkutatása, és nem találtak sok 10 millió forintnyi készpénzt nála; (továbbá) ennek az illetőnek a székhelyére volt bejegyezve a Hajrá Békéscsaba Egyesület. Úgy gondolom, az előbbiekben ismertetett elvi okok miatt semmiféleképpen nem tudunk közösséget vállalni sem a Hajrá Békéscsaba Egyesülettel, sem Szarvas Péter polgármesterrel. Ezt még akkor is kimondom, ha nekem ez fájdalmas, hiszen én voltam az, aki öt évvel ezelőtt segítette, hogy polgármester legyen és öt éven át a közgyűlési munkám során igyekeztem a háttérben segíteni a munkáját.”

 

-M.-

FEL