Áll a plakátbál Békéscsabán

2019. október 4. 20:34 | behir

Vajon mennyit ér egy képviselőjelöltnek, ha kiteszi az arcát a kirakatba? A kérdés nem olyan egyszerű, mint hisszük.

A fent említett kérdésre talán az a legegyszerűbb válasz, hogy a jelölt azért vállalta ezt a játékot, hogy közszerepeljen. Tehát mennyit ér neki, hogy jó másfél hónapig a laptopunk hirdetésein, a postaládánkban, az utcán, a flaszteren és a többi üzenő felületen megnyerően ránk mosolyog, főleg úgy, hogy be sem kerül a helyi képviselő-testületbe, azontúl pedig megszűnik a privátszférája. De ha nem lennének kint, akkor nem ismernénk őt, akit pedig nem ismerünk, az ugye nincs.

Létezik azonban olyan eset is, hogy az adott valaki ott is van, de mégsem: lefirkálják a képét, megküldik egy paradicsommal, lesercintik… De ami rosszabb, hogy letépik, leragasztják, szétrombolják, azaz törlik a térből. És akkor valóban olyan, mintha nem is létezne.

 

Igaz történetek Békéscsabáról

– Annak még örültem is – mondja Horváth László, a Fidesz 2. számú egyéni választókerületének képviselőjelöltje –, hogy egy-két plakátomat összefirkálták, mert ez azt jelenti, hogy azok a pasik ismernek engem. Sőt, amikor elkészült a plakátfotóm, azt mondtam a többieknek, hogy „nagy bajban lesznek a rongálók: szemüveges és bajuszos vagyok, vajon mit tudnak rám rajzolni?” Amit később leszakítottak – folytatja –, azt nyomban pótoltuk; de tegnapelőtt éjjel, végig a Dobozi úton valakik az összes plakátot fizikailag megrongálták: letörték, összetörték. Majd a körforgalomtól kezdve, ami már Szente Béla (szintén a Fidesz jelöltje) körzete, végig folytatták ezt a vandalizmust. Ezek az emberek valószínűleg a szavazás helyett így demonstrálnak; vagy ami még rosszabb, valakik szándékos károkozást követtek el – fogalmazott megkeresésünkre.

 

Így firkálták át Horváth László plakátját. Fotó: Such Tamás

 

– Én is értetlenül állok a dolog előtt – mondja Szente Béla –, mert ez most több puszta két sör utáni akciónál. Nem tagadom, ezzel a kampányban sikerült nekem gátat vetniük.

A képviselőjelölt a fentiekkel kapcsolatban a Facebook-oldalára többek között ezt posztolta ki: „hosszú séta lehetett annak, aki tegnap este ezt a közel 30 dupla táblát letépte a villanypóznákról. Az út maga 7,2 kilométer (a Google szerint gyalog másfél óra), plusz mondjuk 2-2 perc a törésre-zúzásra, az akkor körülbelül 2,5 óra. 2,5 óra háborítatlan téboly?”

 

Szente Béla plakátjait egyenesen letépkedték. Fotó: Such Tamás

 

 

Kinek a táblája legyen feljebb?

– Tegnapelőtt – meséli Fülöp Csaba (MSZP, LMP, MLP) –, a Kazinczy-Tábor utcai kereszteződésnél lévő lámpaoszlopon egy kétoldalas, Hajrá Békéscsaba Egyesületes plakát fölé helyeztem a táblámat. Majd tegnap reggelre megdöbbenve tapasztaltam azt, hogy a Hajrá Békéscsaba táblájának helyére egy harmadik került, a Hajrá Békéscsaba plakátját pedig feltolták az enyémre, azaz le lettem takarva. Azt követően a Hajrá Békéscsaba Egyesület egyik képviselőjével személyesen kimentünk a helyszínre és megállapítottuk, hogy egy harmadik szervezet által mindketten csőbe lettünk húzva. Hoztunk egy salamoni döntést: a Hajrá Békéscsaba képviselője a sajátját levette. Úgy tűnik, ezt le lehet európai módon is rendezni – véli a politikus.

Fülöp Csaba valószínűleg rosszul tette fel a tábláját – fűzi az utóbbi történéshez véleményét Dancsó Tibor, a DK-Jobbik-Párbeszéd polgármesterjelöltje –, amely belecsúszott a lila szívesbe.

 

Dancsó Tibor nem messze az egyik plakátjától. Fotó: Such Tamás

 

– Mivel nekünk egy hatalmas táblánk van – folytatja –, amit mindig az oszlopok lábához tesszük, ezáltal a korábbi, lenti plakátot felhúzzuk. Ezek szerint mindkettőt fölhúztuk. De az tény, hogy nem takartuk el, nem húztuk bele. Az is biztos, hogy ezt nem a lila szívesek csinálták. És mivel szemben működik egy térfigyelő-kamera, akár, hogy történt, nagyon szívesen állok elébe, hogy visszanézzük a felvételt – fűzi hozzá.

További programok »

Itthon

FEL