Jobbik: A Csabagyöngye szőlőültetvényről szóló viták végigkísérték a ciklust

2019. szeptember 23. 15:08 | behir.hu

Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai, önkormányzati képviselője is értékelte a szeptemberi közgyűlésen meghozott döntéseket.

A képviselő közleménye szerint a Csabagyöngye szőlőültetvénnyel kapcsolatos döntések és viták végigkísérték az elmúlt öt évet. 2016-ban döntött úgy a képviselő-testület, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési kft.-t bízza meg az ültetvény hasznosításával. "Ezalatt az idő alatt 22 millió 240 ezer forint támogatást adtunk a fenntartásra, fejlesztésekre. Az évek folyamán egyértelművé vált, hogy a város cége nem tudja veszteség nélkül fenntartani az ültetvényt, gazdaságtalan a működtetése, a termés nagy része a nyakunkon marad. Mindez annak köszönhető, hogy átgondolatlanul történt a szőlőtőkék és a gyümölcsfák telepítése, mert nem készültek arra vonatkozó kalkulációk, hogy mekkora lesz a terméshozam, amikor a növények termőre fordulnak, illetve a termés hogyan lesz hasznosítva" – írja a képviselő. "Annak idején, amikor az ültetvény létrehozásáról döntöttünk, a Stark Adolf örökségére épülő hagyományőrzés, valamint turisztikai látványosság céljára történő hasznosítás volt a cél. Úgy látom, hogy sajnos épp az eredeti célok vesztek el, mert az még véletlenül sem nevezhető hagyományőrzésnek, amikor a termés legnagyobb részét cefreként értékesítjük. Turisztikai látványosságnak pedig bőven elegendő lett volna a jelenlegi terület negyedén bemutatni a Csabagyöngye szőlőt. Továbbra is az az álláspontom, hogy az ültetvény fenntartását külső vállalkozó bevonásával kell megoldani, amely már a következő képviselő-testület feladata lesz" – olvasható a közleményben.

A képviselő kiemelte, hogy két új térfigyelő kamera telepítéséről is döntött a grémium a Kazinczy utcán és az Áchim Lakótelep játszóterén. "Ennek a két helyszínnek a biztonsága azért nagyon fontos, mert régóta kapunk jelzéseket a lakosság részéről, hogy problémák vannak, amelyek ezután reményeim szerint megoldódnak. Újabb városi tulajdonú ingatlanok értékesítéséről is döntés született. Az ebből befolyó összeg a nyertes pályázatok önerejéhez, vagy a beruházások többlet költségének biztosításához szükséges. Úgy gondolom, hogy a következő ciklusban már sokkal óvatosabban kell majd ezen a területen gazdálkodni, és lehetőséget kell arra találni, hogy ne csak értékesítsünk, hanem vásároljunk is ingatlanokat, melyeket pl. szolgálati, vagy bérlakásként tudunk hasznosítani" – zárja sorait Kocziha Tünde.

További programok »

FEL