Jobbik: A város költségvetése stabil, de több százmilliós hiány jöhet év végére

2018. szeptember 24. 09:47 | behir.hu

Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai, önkormányzati képviselője is értékelte a szeptember 20-i közgyűlésen meghozott határozatokat. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre. 

"A 2018. évi költségvetés 1. féléves teljesítéséről szóló beszámoló alapján elmondható, hogy a város költségvetése jelenleg stabil, de akár több százmilliós hiány is keletkezhet év végre, ha nem a tervezett módon teljesülnek a vagyoni bevételek. Az, hogy évről-évre egyre nehezebb megtervezni, majd egyensúlyban tartani a költségvetést, nem a rossz gazdálkodás, hanem a kormány hibája, mivel már szokássá vált az az eljárás, hogy központi finanszírozású feladatokra nem adja meg az állam csak a szükséges összeg egy részét, a további terheket az önkormányzatra hárítják. Ezeket a plusz terheket viselni kell, mert a törvényi kötelezettség alól nem lehet kibújni. Ez vezetett oda, hogy a tavaly bekövetkezett béremelések többletköltsége miatt hiánnyal zártuk az előző évet, és ezt a hiányt kellett pótolnunk az idén a magasra tervezett vagyoni bevételekkel. Meglátásom szerint számítanunk kell arra, hogy az év hátralevő részében további terhekkel kell számolnunk, mivel már mindennapos téma a híradásokban, hogy az EU nagymértékben lelassította a támogatások utalását a Magyarországon uralkodó korrupcióra hivatkozva, miközben a kormány előre leutalta a településeknek az uniós beruházások összegét, ami igen komoly központi költségvetési hiányt idézett elő. Takarékosságra hivatkozva több önkormányzattól máris visszavették a már leutalt uniós pályázati pénzeket. Ez a veszély Békéscsabát is fenyegetheti. Az önkormányzati ingatlanok értékesítéséről szóló döntéseknél számos esetben elmondtam már, hogy hosszabb távon nem lesz tartható a város vagyonának kiárusítása még abban az esetben sem, hogy a bevételek egy részét a pályázati beruházások önerejének finanszírozására fordítjuk.

A közgyűlés tárgyalt a téli rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló kormányhatározat végrehajtásáról is, amely arról szól, hogy központi forrásból azon települések lakói is részesülhetnek tüzelőanyag-támogatásban, ahol van vezetékes gázszolgáltatás. A Jobbik a rezsicsökkentés kezdetétől küzd azért, hogy az ország összes háztartása egyenlő mértékben részesüljön a kedvezményekből. Bízom benne, hogy a hatalmas költségvetési hiány nem fogja előidézni a már ismert helyzetet, hogy ezt a költséget is a városnak kell majd finanszírozni az állam helyett."

További programok »

FEL