Jó ütemben halad az Ipari Parkok és Iparterületek fejlesztése Békéscsabán

2019. november 29. 11:50 | Papp Ádám Sándor

A Csanádapácai és Kétegyházi úti iparterületek fejlesztése a TOP-6.1.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projektben valósul meg, 818 millió forint összegű támogatásból.

A projekt célja a munkahelyteremtés, a projekt közvetve segítheti a település és a térség munkaerő tartalékjának (inaktívak, munkanélküliek) kiaknázását, valamint a közmunkaprogramban résztvevők versenyszférába történő visszavezetésére is pozitív hatással lesz. A növekvő munkaerőigény helyben tarthatja és visszacsábíthatja a településre a képzett fiatalokat. A fejlesztés fő célcsoportjai a helyi vállalkozások, továbbá a jelenleg a térségben működő vállalatokhoz kapcsolódó tevékenységet folytató gazdasági szervezetek képezik. A projekt fizikai befejezését követően az önkormányzat értékesíteni fogja a kijelölt iparterületeket.

A fejlesztés két területegysége a 4432-es jelzésű Békéscsaba-Makó összekötő út mellett elterülő 15,8427 ha-os Csanádapácai úti iparterületen és a 44153-es számú Békéscsaba bekötő útról elérhető 4,5948 ha nagyságú Kétegyházi úti iparterületen helyezkedik el. A két egységnek eltérők az adottságai, ez az infrastruktúra kialakítás műszaki megoldásain és ezek költségvonzatán egyaránt tükröződik.

A kivitelezésre alkalmas munkaterületeket a Megrendelő a szerződés szerint, 2019. január 21-én átadta a Vállalkozó részére. A munkaterület átadás-átvételt követően 570 naptári nap áll a Vállalkozó rendelkezésére a szerződés szerinti munkák befejezésére.

 

A Csanádapácai úti iparterületen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések

Közúti infrastruktúra fejlesztése mintegy 1112 fm hosszan fog történni. Ivóvíz ellátás kialakítása, szennyvízhálózat kialakítása, csapadékvíz elvezetés. A tervek szerint egy középfeszültségű földkábeles hálózat kerül kialakításra, illetve egy BHTR 20/1000 (Galaxi) típusú transzformátorállomás. A Csanádapácai úti iparterület közvilágítását összesen 38 db 99 W teljesítményű LED lámpatest fogja biztosítani. Hírközlési hálózat esetében alapberuházás kerül végrehajtásra.

Dr. Sódar Anita elmondta, hogy jelenleg a területen elkészült a csapadék csatorna, a szennyvízhálózat és az ivóvízhálózat. Megépült a burkolt szegélyezett úthálózat, a kopóaszfalt kivételével. Készen van a 2 db tűzivíztároló. Jelenleg az áramellátás, a térvilágítás és a gázvezeték építése folyik.

 

Épül az ipartelep a Csanádapácai úton. Fotó: Milyó Pál

Épül az ipartelep a Csanádapácai úton. Fotó: Milyó Pál

Épül az ipartelep a Csanádapácai úton. Fotó: Milyó Pál

Épül az ipartelep a Csanádapácai úton. Fotó: Milyó Pál

 

 
A Kétegyházi úti iparterületen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések

 

Épül az ipartelep a Kétegyházi úton. Fotó: Kliment Pál

Épül az ipartelep a Kétegyházi úton. Fotó: Kliment Pál

 

 

Közúti infrastruktúra fejlesztése mintegy 334 fm hosszan fog történni. Ivóvíz ellátás kialakítása, szennyvízhálózat kialakítása, csapadékvíz elvezetés. A Kétegyházi úti iparterületen szintén új középfeszültségű földkábeles hálózat kerül kialakításra. Hírközlési hálózat esetében alapberuházás kerül végrehajtásra.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője arról tájékoztatott, hogy az ivóvíz, a szennyvízhálózat és annak átemelő műtárgya már elkészült. Az út alapja kiemelt szegéllyel készen van a Kétegyházi úthoz csatlakozó torkolatával. A gáz és villanyhálózat építése 2020-ban kezdődik – tette hozzá dr. Sódar Anita.

 

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. december 2. 14:48
FEL