Jeladós túzokok nyomában

2019. február 24. 10:25 | behir

A „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében eddig négy túzokot láttak el műholdas jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A madarak mozgását azóta folyamatosan nyomon követik.

Az első két jeladót 2017 őszén helyezték fel két olyan kakasfiókára, amelyek mentett tojásból keltek ki a Túzokvédelmi Állomáson. A repatriálás után a fiatal madarak két különböző vad kakascsapathoz csatlakoztak. Azóta is Dévaványa 50 km-es körzetében mozognak.
 
A másik két jeladót 2018-ban helyezték fel két túzoktojóra. Egyikük még márciusban kapta meg a készüléket, így mozgását az egész költési időszakban (a párzástól a fiókák kikeléséig) nyomon tudták követni. Jelenleg is Dévaványa térségében tartózkodik egy tojócsapatban.
 
A másik jeladós tojó egy másik csapathoz csatlakozott, így most összesen négy túzokcsapat mozgását követik nyomon. A jeladók segítségével szerzett információk hozzásegítik a nemzeti parkot ahhoz, hogy minél többet tudjanak meg a túzokok napi élettevékenységéről, táplálkozási szokásairól, mozgásáról.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL