Dévaványán megkezdődött a túzokok visszavadítása

2018. október 13. 08:45 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán megkezdődött a fiatal túzokok visszavadítása (repatriálása).

Idén összesen huszonegy mentett tojást szállítottak be az állomásra. Tizennégy tojásból sikeresen kikeltek a fiókák, melyeknek neveléséről azóta is folyamatosan gondoskodtak.
 
Most elérkezett az idő, hogy a fiatal madarakat kivigyék a túzokvédelmi mintaterületre, ahol mellizmaikat meg tudják erősíteni, szabadon tudnak repülni és megtanulhatnak önállóan táplálkozni. A nemzeti park szakemberei folyamatos, 24 órás felügyeletet biztosítanak számukra.
 
A következő hetekben elkezdik csökkenteni a területen az emberi jelenlétet, így megadják a vad túzokoknak a lehetőséget arra, hogy bejöjjenek a frissen kelt repcevetésekre. A felnevelt madarak összebarátkozhatnak velük és ezzel szépen lassan csatlakozhatnak a Dévaványa környékén élő vad túzokokhoz.
 
A túzoktojásokon kívül idén egy, a Szegedi Vadasparkból a Körös-Maros Nemzeti Parkba szállított fakó keselyűt is keltettek és neveltek Dévaványán. A fiatal keselyű azóta átkerült Szarvasra, a Körösvölgyi Állatparkba, ahol előző évben született testvérével együtt láthatják az érdeklődők.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
17:04
FEL